Ai dureri frecvente de picioare? Pot fi simptome ale acestor afectiuni. Iata ce e de facut

Durerea resimtita la nivelul picioarelor este alarmant de frecventa: 77% dintre oameni spun ca o experimenteaza. Cu toate acestea, se pare ca nimeni nu o ia in serios. Doar o treime dintre acestia incearca, prin diferite metode, sa reduca presiunea asupra picioarelor si sa evite instalarea suferintei.

Expertii atrag atentia ca nicio durere nu este normala si picioarele sunt fundamentul sanatatii, iar felul cum sunt ingrijite determina daca cele de genunchi, glezna si spate isi vor face simtita prezenta. Nu toate sunt grave, dar nici nu trebuie sa le ignori, sunt de parere expertii. 

Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii de picior pe care trebuie sa le cunoasca orice femeie:

Fasciita plantara

Durerea la nivelul calcaiului este foarte frecventa. Fascia plantara este un ligament gros, iar suferinta apare cand acesta se inflameaza, de obicei, din cauza tensiunii aplicate. Ea poate fi cauzata de purtarea de incaltaminte cu arcade inalte sau activitati cu impact ridicat, precum alergarea.

Daca intampini dureri ascutite in zona calcaielor, expertii recomanda sa porti adidasi pentru dama sau barbati, care sa iti sustina piciorul, pentru cel putin doua zile la rand. Dar daca durerea nu se amelioreaza in acest timp – si gheata sau masajul nu ajuta – atunci ar trebui sa mergi la medic.

Neuromul lui Morton

Aceasta afectiune nu este comuna, dar a fost legata de purtarea incaltarilor cu tocuri foarte inalte. Un neurom este o crestere a tesutului din jurul nervilor aflati intre degetele de la picioare. Daca porti pantofi de acest tip, stransi, deci care comprima piciorul si provoaca frecarea, acest lucru duce la ingrosarea nervilor. Efectul? Apar intepaturi la nivelul degetelor, ulterior, si amorteala.

Trecerea la incaltaminte mai larga, care sustine intreaga laba a piciorului, poate oferi alinare, dar daca durerea dureaza mai mult de doua zile, experti recomanda sa consulti un medic.

Monturi

Pantofii pot agrava inflamatia piciorului, dar nu o provoaca. Fiecare persoana este posesoarea unui diferit tip de talpa, care, in combinatie cu genetica si anumite conditii, poate provoca instabilitate care schimba pozitia oaselor si duce la aparitia monturilor. 

Daca nivelul durerii tale atinge 5 pe o scara de la 1 la 10, ar trebui sa vezi un specialist, fiindca poate fi nevoie de o operatie de corectie, avertizeaza expertii.

Artrita reumatoida

Este o afectiune inflamatorie cronica si poate afecta intreg corpul. Un efect secundar al artritei reumatoide este ca oasele tale incep sa nu mai stea drepte. Articulatiile degetelor de la nivelul picioarelor se pot simti moi, umflate si amortite si poti dezvolta noduli reumatoizi, care sunt formatiuni rotunde ce sunt foarte dureroase.

Tendinita

Este, de fapt, inflamatia unui tendon, care se reduce, de obicei, prin repaus. Tendinita apare cand piciorul nu are destul sprijin si faci exercitii fizice pe suprafete dure. Poate aparea dupa o sedinta de yoga, de jogging sau orice activitate de acest gen. 

Durerea resimtita este una mica si este insotita de o umflatura usoara. Cele mai bune metode de a scapa de tendininita sunt odihna si terapia fizica, dar pentru durerile care persista mai mult de cateva zile, recomandat este sa discuti cu un specialist.

Primul pas pentru a evita toate aceste probleme care iti pot afecta calitatea vietii este sa iti ingrijesti cu mai multa atentie picioarele. Alege incaltaminte confortabila si asigura-te ca nu porti zilnic aceeasi pereche. De asemenea, nu uita: daca durerile sunt frecvente, indicat este sa consulti medicul. 

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie in retelele sociale: