Aplicatiile de tip BIM (Building Information Modeling) si caracteristicile acestora

Cu ajutorul programelor de tip Building Information Modeling (BIM) exista posibilitatea unui nou mod de a colabora in cadrul proiectelor din domenii precum arhitectura, constructii sau infrastructura. Acest lucru are la baza un model elaborat folosind informatii de proiectare exacte, informatii care permit luarea unor decizii cat mai rapide si intocmirea unor documentatii cat mai complete. In acelasi timp sunt evitate erorile pe parcursul elaborarii proiectelor, fapt ce conduce la un plus pe partea de productivitate.

Prin intermediul aplicatiilor BIM sunt create si utilizate informatii coordonate, consecvente si calculabile cu privire la un proiect de constructii. Acest lucru permite modul in care toti profesionistii si specialistii implicati intr-un astfel de proiect de constructii pot avea acces la informatiile proiectului, dar si modul in care un astfel de proiect poate fi manageriat.

Caracterizarea conceptului BIM

Acum ca am inteles ideea de la care porneste acest concept al aplicatiilor de tip BIM, este important ca cei care isi doresc sa foloseasca astfel de aplicatii sa inteleaga cat mai exact caracteristicile oferite de conceptul unor astfel de aplicatii. Prin urmare, conceptul BIM poate fi caracterizat prin faptul ca vorbim despre un fisier unic al modelului cladirii care se doreste a fi proiectata si ulterior construita.

Orice model BIM propune reprezentari ale obiectelor reale pe baza unor parametrii specifici, fiecare obiect avand atasat atribute specifice. Documentatia unui model BIM este tridimensionala si prin utilizarea functionalitatilor acestor tipuri de aplicatii pot fi obtinute desene automate la orice scara, acest lucru avand la baza modelul 3D. Cu ajutorul aplicatiilor BIM se pot face estimari de costuri prin alocarea de atribute precum materialele folosite, cantitatea de materiale sau alte calcule specifice unui model tridimensional.

O alta caracteristica a aplicatiilor de tip BIM este cea referitoare la colaborarea externa. Aici avem in vedere faptul ca fisierele de lucru folosite in cadrul acestor aplicatii pot migra in cadrul altor aplicatii pe baza faptului ca exista foarte multe formate de fisiere care se pot accesa de la nivelul oricarei platforme de lucru. Aici putem aminti fisiere de tip PDF, DXF-DWG, XML, IFC. Modelul BIM permite inclusiv posibilitatea de a realiza analize si de a efectua coordonarea eficienta a unui proiect prin folosirea anumitor programe specifice. De aici deriva avantajul de a se evita erorile de proiectare si riscurile care pot fi consecinta acestor eventuale erori de proiectare.

Nu in ultimul rand putem aminti faptul ca folosirea aplicatiilor de tip Building Information Modeling inseamna inclusiv optiunea de coordonare eficienta intre fazele de proiectare si executie. Acest fapt faciliteaza indeplinirea obiectivelor prin alocarea de timp necesar activitatilor specifice in vederea atingerii obiectivelor si avand in vedere costurile fiecarei etape a proiectului. In final se obtine astfel un model integrat 5D sub forma unei solutii care defineste o cladire pornind de la faza de proiectare, executie, operare si mentenanta, toate acestea intr-un mod integrat.

Licentiere pentru aplicatii BIM

Pentru cei care isi doresc sa beneficieze de caracteristicile aplicatiilor de tip BIM, firma CADexpert NET pune la dispozitie licentiere pentru astfel de aplicatii. Informatii complete privind produsele de acest tip pot fi gasite pe www.cadexpert.eu.

Distribuie in retelele sociale: