Atenție șoferi: Sfaturi utile pentru șofatul pe carosabil în condiții de ceață, ploaie și umezeală

Un șofer bun știe că pe un carosabil umed e mai dificil să frânezi. O singură clipă de neatenție și viața ta, dar și a celor din jur se poate schimba definitiv. Din păcate, toamna aduce cu sine nefericitul frig și ploi abundente, iar ceața poate reprezenta un duman fără echivoc, inclusiv pentru un șofer cu experiență. De aceea, ține cont de sfaturile oferite în material și pune-le în aplicare acum.

Sfaturi utile pentru șofatul în condiții de ceață, ploaie și umezeală pe carosabil

  • Verifică starea anvelopelor și presiunea în pneuri

Modul de frânare, manevrabilitatea mașinii și eficiența consumului de carburant sunt influențate de presiunea în pneuri. De aceea, cauciucurile care nu au presiunea corectă se uzează rapid și pot să-ți pună viața în pericol. Verificare presiunii de aer din cauciucurile autovehiculului reprezintă prima responsabilitate a unui șofer când pleacă la drum lung.

Utilizează un manometru pe care îl poți achiziționa din magazinele de specialitate. Operațiunea nu este dificilă, doar că trebuie să fie efectuată numai când cauciucurile sunt reci. Presiunea variază în funcție de modelul mașinii, tipul de anvelope precum: cauciucuri all season, de iarnă sau anvelope de vară. Datele pe care trebuie să lei iei în considerare apar în cartea tehnică a mașinii, pe stâlpul șoferului sau pe clapeta rezervorului. Pentru detalii privind alegerea anvelopelor corespunzătoare mașinii tale accesează site-ul anvelope-oferte.ro.

  • Nu circula cu viteză

De la începutul anului și până la sfârșitul verii s-au înregistrat în România 932 de victime care și-au pierdut viața în urma accidentelor rutiere. O statistică sumbră a căreia cauză principală este viteza. Când plouă sau este ceață șoferii trebuie să-și adapteze viteza la condițiile de drum. Pe timp de ceață, vizibilitatea este îngreunată și poți distinge cu greutate prezența unor obstacole ori a vegetației lăsate necorespunzător să se dezvolte în zona drumurilor publice. Gropile și denivelările de pe carosabil sunt alte elemente care pot provoca din păcate, grave accidente pe care le poți evita dacă nu circuli cu viteză.

  • Nu risca să intri în depășire pe timp de ceață sau ploaie

Indiferent că te afli pe autostradă sau în localitate nu intra în depășire când carosabilul este umed. Dacă este cazul circulă în coloană și păstrează distanța regulamentară față de celelalte mașini. Distanța de frânare se mărește pe o suprafață de rulare umedă, de aceea cu cât viteza crește, cu atât distanța dintre tine și mașina aflată în fața ta trebuie să crească. Nu intra în depășiri pentru că te grăbești. Ai timp pentru orice, deci nu-ți forța norocul.

  • Aprinde luminile de ceață

Rolul farurilor de ceață este să îl facă pe șofer vizibil pentru participanții la trafic în condiții de ceață densă, ploaie și ninsoare. Acestea se folosesc împreună cu luminile de drum și nu trebuie folosite decât în condițiile specificate mai devreme. Dacă le uiți pornite, dar condițiile meteo s-au îmblânzit riști să provoci accidente în lanț din cauza efectului de orbire pe care acestea îl provoacă celorlalți șoferi.

Nu te lăsa distras de telefonul mobil, nu te uita la emisiunea preferată pe YouTube în timp ce conduci în condiții de vreme rea pentru că riști situații extreme. Atenția sporită salvează vieți, așa că fii responsabil la volan!

Sursă foto: Pexles.com

Distribuie in retelele sociale: