Avantajele utilizării gazelor naturale

Gazul natural este un combustibil eficient. Deoarece sunt țări care sunt bogate în gaze naturale, utilizarea acestei resurse abundente generează beneficii economice și sporește securitatea energetică. În plus, versatilitatea sa face din acest combustibil un partener ideal pentru inovarea energetică.

La fel ca petrolul, gazul natural este un combustibil fosil care se formează din descompunerea materialului organic de pe fundul oceanului. Una dintre principalele caracteristici ale lanțului de gaze se referă la transport, o verigă esențială care, datorită costului său ridicat, are o influență majoră asupra dezvoltării consumului gazului natural.

Din ce este compus gazul natural?

Principalul constituent al zăcămintelor de gaze naturale este metanul. Metanul este o hidrocarbură formată dintr-un atom de carbon și patru atomi de hidrogen. Pentru a fi utilizabil, gazul natural poate necesita înmuiere (îndepărtarea majorității componentelor acide, dioxid de carbon și hidrogen sulfurat în principal) și degazolinare (îndepărtarea fracțiunilor grele ale gazului). Toate aceste operațiuni au ca scop eliminarea impurităților prezente la ieșirea gazului din sondă.

Avantaj ecologic

Gazul natural este un combustibil de două ori mai curat decât cărbunele.

Folosirea gazelor naturale pentru a genera electricitate ajută la reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la centralele electrice alimentate în prezent de cărbune.

În plus, arderea gazelor naturale nu eliberează aproape nimic din particulele care contribuie la formarea smogului la nivelul solului.

Și pentru că aceste gaze necesită o prelucrare minimă și pot fi distribuite eficient prin conducte, producția și distribuția lor utilizează mai puțină energie decât multe alte surse de combustibil – un alt factor de luat în considerare în evaluarea impactului asupra mediului înconjurător.

Beneficiu economic

Gazele naturale contribuie la dezvoltarea economiei pe mai multe niveluri, de la companiile care îl cercetează, îl produc și îl distribuie, la cele care consideră că este o sursă curată de combustibil pentru activitățile lor industriale, până la industria chimică care le folosește ca materii prime. Nu este mai puțin important în casele românilor, iar din ce în ce mai mulți oameni au nevoie de un instalator pentru a le monta o centrală pe gaz.

Inovaţie

Gazul natural poate juca un rol de sprijin în dezvoltarea surselor regenerabile de energie.

Pentru multe dintre aceste resurse, cum ar fi energia eoliană și solară, lipsa resursei naturale  este o provocare majoră. Ce se întâmplă când nu există soare și nici vânt? Utilizarea gazului natural ca sursă de energie de rezervă îmbunătățește fiabilitatea producției de energie, promovând astfel adoptarea de resurse regenerabile.

Inovația funcționează și în favoarea disponibilității gazelor naturale. În plus față de progresele tehnologice în foraj, care fac posibilă accesarea mai multor resurse domestice de gaze naturale, noile tehnologii de transport permit livrarea gazului natural lichefiat la temperaturi ultrascăzute în rezervoare special concepute. Gazul lichefiat poate fi apoi descărcat și convertit înapoi în gaz la terminalele conectate la sistemul de conducte de gaze naturale.

Distribuie in retelele sociale: