Care sunt criteriile de alegere a unei arme de vânătoare

Bărbaţii pasionaţi de vânătoare, care au trecut deja prin procesul de obţinere a permisului necesar folosirii unei arme de vânătoare îşi pun ulterior întrebarea: cum aleg cea mai bună armă? Practicarea acestui sport trebuie făcută cu multă precauţie şi cu armamentul potrivit, pentru că, în caz contrar, este periculos atât pentru om, cât şi pentru natură. De aceea, trebuie respectate legislaţia şi normele de prevenire a accidentelor de vânătoare.

Alegerea armei de vânătoare depinde de modelul dorit

Achiziţionarea unei arme de vânătoare nu este un act banal, ci trebuie tratat cu seriozitate, pentru că necesită dobândirea unui minim de cunoştinţe de vânătoare şi balistice. Acest lucru înseamnă că goana după arma de vânătoare trebuie să înceapă cu specificațiile tehnice bine definite cu privire la tipurile de vânat. Concret, vânătorul trebuie să știe ce urmează să vâneze, care sunt opţiunile echipamentului de armă şi care este calibrul necesar.

Principalele arme de vânătoare sunt cele semiautomate, suprapuse și carabinele. Armele de vânătoare semiautomate pot declanşa 3 focuri între fiecare încărcare şi sunt ideale pentru a vâna rațe, sturzi sau porumbei. Aceste arme de vânătoare sunt recomandate începătorilor. Armele de vânătoare suprapuse au o rază mai mică, dar sunt foarte confortabil de folosit. Carabinele de vânătoare sunt ideale pentru căpriori, mistreţi, cerbi și urşi, iar în funcţie de tipul de vânătoare – la goană sau la pândă – vânătorii au mai multe variante de carabine din care pot alege.

Greutatea armei de vânătoare

Primul şi cel mai important criteriu în achiziţionarea unei arme de vânătoare se referă la dimensiunea şi greutatea acesteia. Pentru că tinerii vânători sunt mai puţin rezistenţi decât cei cu experienţă, care ştiu să îşi controleze mişcările atunci când vânează, este important ca aceştia să aleagă o armă care să nu devină o povară în timpul vânătorii.

Greutatea medie recomandată a unei arme de vânătoare este de 3 kilograme. Reculul emis de armă atunci când vânătorii trag poate afecta alegerea, deoarece o puşcă uşoară reduce şocul, în timp ce una mai grea îl măreşte.

Reguli de prevenire a accidentelor în ceea ce priveşte folosirea unei arme de vânătoare

Vânătoarea este un sport, un hobby, o pasiune, însă, în același timp este și o activitate foarte periculoasă. De aceea, această activitate are reguli stricte pentru prevenirea accidentelor, care pot fi fatale. Astfel, vânătorii sunt îndemnaţi să ţină cont de următoarele aspecte:

·                 să nu se sprijine în arma de vânătoare;

·                 să nu îndrepte arma către o altă persoană, chiar dacă arma este descărcată;

·                 să o transporte numai descărcată şi introdusă în toc;

·                 să nu folosească alice cu diametrul mai mare de 5 mm;

·                 să respecte calibrul muniţiei, impus de calibrul armei de foc;

·                 să nu dea arma de vânătoare unei persoane neautorizate pentru a o folosi;

·                 să nu participe la vânătoare în stare de ebrietate.

Distribuie in retelele sociale: