Cat de important este sa implici copilul in amenajarea camerei lui?

Camera copilului trebuie sa fie intradevar acel spatiu cu o insemnatate speciala pentru el, nu doar o simpla incapere in care doarme si in care sunt depozitate lucrurile sale. Este cu siguranta mult mai mult decat atat, de fapt reprezinta  locul in care copilul trebuie sa se regaseasca din plin in atmosfera creata aici special pentru el, in modul in care este amenajata si decorata aceasta camera care ii este dedicata lui.

De aceea, este extrem de important ca, de la cele mai fragede varste, cand copilul deja incepe sa inteleaga ce se petrece in jurul sau, sa fie implicat pe cat posibil in activitatile de amenajare si decorare a camerei sale. Astfel, parintii, intr-o maniera rezonabila,  trebuie sa tina cont de preferintele lui si astfel sa il faca sa simta cu adevarat ca acest spatiu este al lui si il reprezinta.

Evident, in cazul copiilor cu varste mici, consultarea lor cu privire la maenajarea camerei lor se va limita la preferinte pentru culorile care vor predomina in camera, la figurinele si eroii din povesti care se vor regasi pe lenjeriile de pe pat sau de pe perne, iar cu cat varsta lor este mai mare, cu atat gradul de implicare a lor sa se largeasca, tinandu-se cont de preferintele lor in materie de mobilier, surse de iluminat din camera si alte dotari care sa ii ajute la lectii sau in timpul liber.

 In ceea ce priveste camera copilor de varste mici, parintii ii pot implica si la capitolul decoratiuni, cei mici vor primi cu entuziasm rolul de a indeplini aceasta sarcina. Folosind materiale precum hartie colorata, carton colorant, material textile, lipici si o foarfeca, se pot realiza usor decoratiuni atractive, lipite pe pereti, suspendate etc, in diverse forme precum inimioare, flori, figurine de tot felul care vor inveseli atmosfera din camera celui mic si care se va simti aici in elementul lui.

Cu ajutorul si cu supravegherea parintilor, cel mic isi va putea dezvolta creativitatea, va da frau liber imaginatiei, implicandu-se in activitati benefice pentru dezvoltarea indemanarii lui.

De asemenea, satisfactia ca a contribuit la decorarea propriei camere dupa gustul sau, aprecierile primate de la parinti pentru indemanarea dovedita, incurajarile pentru harnicia lui il vor ajuta mult sa fie responsabil, sa isi pastreze camera in ordine si sa aiba mai multa grija de fiecare lucru din acest spatiu dedicat lui.

Distribuie in retelele sociale: