CE RIȘTI DACĂ NU CUREȚI SALTEAUA? Află ce pericole se ascund la tine în pat și ce metode ai la îndemână pentru a le elimina!

Pe lângă alimentația potrivită și sportul, un somn odihnitor este o condiție esențială pentru păstrarea sănătății, iar cel mai important aspect rămâne salteaua pe care dormi.

Fie că deții o una cu arcuri, fie cu spumă, din fibre naturale sau cu husă detașabilă, aceasta are nevoie de o îngrijire aparte pentru a rezista câțiva ani și pentru a te bucura de odihnă noapte de noapte.

CÂND ESTE TIMPUL SĂ SCHIMBI SALTEAUA?

Specialiștii recomandă schimbarea saltelei o dată la 5-7 ani, în funcție de uzură. Însă nu doar vârsta contează, ci și modul în care o îngrijești.

Majoritatea oamenilor însă, schimbă salteaua atunci când se murdărește foarte tare, sau când se deteriorează iremediabil. Iată ce este de făcut în aceste două situații:

Salteaua este murdară – petele de pe saltea sunt inevitabile. Chiar dacă ai o husă de protecție, de multe ori nu poți preîntâmpina micile accidente, care pot lăsa urme greu de eliminat. Fie că este o cană de ceai care s-a vărsat, fie un pahar de vin sau pete de grăsime, cel mai bine este să acționezi instant și să cureți temeinic folosind o perie și o soluție de apă cu bicarbonat de sodiu. 

După curățare, este important să lași zona să se usuce foarte bine pentru a preveni formarea mucegaiului și acarienilor. Dacă totuși petele nu sunt recente, este bine să iei în calcul schimbarea saltelei.  

Salteaua este deteriorată –  atunci când arcurile se deformează suficient de mult încât poziția în timpul somnului este extrem de inconfortabilă, salteaua merită să fie schimbată. Însă, durata de viață a acesteia ar putea fi prelungită dacă ar fi întoarsă minimum de 2 ori pe an și nu doar pe partea opusă, ci și pe orizontală, astfel încât zona unde, de obicei, se odihnesc picioarele să vină în dreptul capului. În acest fel, presiunea exercitată de corp s-ar distribui uniform, iar uzura ar scădea considerabil. 

Dacă totuși salteaua este deja deformată, e bine să iei în calcul schimbarea acesteia.

CE PERICOLE SE ASCUND ÎN SALTEA?

Folosind o saltea veche și care nu este curățată corespunzător, te expui la multe pericole ce te pot îmbolnăvi, care se ascund în interiorul straturilor de burete și arcuri:

  • Acarienii sunt insecte mici care își fac cuib în straturile de suprafață ale saltelei și se hrănesc cu celule moarte ce provin din piele și praf. Ei preferă locurile calde și umede și pot determina alergii, astm, iritații și eczeme, mai ales în rândul copiilor. Cel mai indicat este să aspiri salteaua de fiecare dată când schimbi lenjeria de pat, pentru a evita înmulțirea acestora.
  • Mucegaiul de obicei îl observi în zonele întunecate și umede, cum ar fi în baie, dar el se ascunde foarte bine și în saltea. De aceea, este foarte important să o întorci pe ambele fețe, de minimum două ori pe an și să aerisești cât poți de des camera în care te odihnești.
  • Ciupercile de piele sunt și ele un pericol, mai ales dacă transpiri mult în timpul somnului. În mediu umed și cald, ele se înmulțesc foarte repede. De aceea, este bine să schimbi lenjeria de pat chiar și de două ori pe săptămână în sezonul cald și să aerisești pe cât posibil la soare pernele, pe timpul zilei.

În plus, cel mai puternic semnal de alarmă cu privire la saltea îl va da corpul tău: amorțeala, oboseala accentuată, durerile de spate și de ceafă, insomniile sunt câteva simptome ale lipsei de odihnă, iar de cele mai multe ori, salteaua este de vină. 

Fie că îți dorești un pat mai mare, fie că vrei o saltea mai confortabilă, poți intra pe VreiMobila.ro pentru a-ți găsi produsul preferat. Dacă te regăsești în una din situațiile de mai sus, nu amâna schimbarea, sănătatea ta este pe primul plan.

În concluzie, nu ignora aceste avertismente pe care atât salteaua, cât și corpul tău ți le oferă. Un somn odihnitor este efectul unui pat primitor, în care organismul tău se poate reface noapte de noapte!

Sursa foto: shutterstock.com

Distribuie in retelele sociale: