Ce sunt fisurile anale si care este tratamentul recomandat pentru fisuri anale

Pentru a gasi cel mai bun tratament fisuri anale este nevoie ca medicul sa puna un diagnostic corect.

Medicul va intreba probabil istoricul medical si va efectua un examen fizic, inclusiv o inspectie blanda a regiunii anale. Adesea, fisura este vizibila. De obicei, acest examen este tot ceea ce este necesar pentru a diagnostica o fisura anala.

O fisura anala acuta arata ca o fisura proaspata, oarecum ca o taietura de hartie. O fisura cronica anala este mai profunda si poate avea cresteri interne sau externe. O fisura este considerata cronica daca dureaza mai mult de opt saptamani.

Tratament fisuri anale in functie de localizarea lor

Locatia fisurii ofera indicii despre cauza lor. O fisura care apare pe partea deschiderii anale, mai degraba decat in ​​spate sau in fata, este mai probabil sa fie un semn al unei alte tulburari, cum ar fi boala Crohn. Medicul poate recomanda testarea suplimentara daca crede ca exista o afectiune care genereaza aceasta problema, inainte de  a oferi un tratament fisuri anale.

Anoscopia

Un anoscop este un dispozitiv tubular introdus in anus pentru a ajuta medicul sa vizualizeze rectul si anusul.

Sigmoidoscopie flexibila

Medicul va introduce un tub subtire, flexibil, cu o camera minuscula in portiunea de jos a colonului. Acest test poate fi facut pentru persoanele mai tinere de 50 de ani si care nu au factori de risc pentru boli intestinale sau cancer de colon.

Colonoscopia

Medicul dumneavoastra va introduce un tub flexibil in rect pentru a inspecta intregul colon. Acest test poate fi facut la pacientii cu  varsta mai mare de 50 de ani sau daca sunt factori de risc pentru cancerul de colon, semne ale altor afectiuni sau alte simptome, cum ar fi dureri abdominale sau diaree.

Fisurile anale se vindeca adesea in cateva saptamani daca sunt luate masuri pentru a mentine scaunul moale, cum ar fi cresterea aportului de fibre si lichide. Baile cu apa calda timp de 10 pana la 20 de minute de mai multe ori pe zi, in special dupa miscarile intestinale, pot ajuta la relaxarea sfincterului si la promovarea vindecarii.

Medicul poate recomanda:

  • Aplicarea externa de nitroglicerina, pentru a ajuta la cresterea fluxului de sange catre fisura si pentru a promova vindecarea si pentru a ajuta la relaxarea sfincterului anal. Nitroglicerina este in general considerata tratamentul medical la alegere atunci cand alte masuri conservatoare nu reusesc. Efectele secundare pot include dureri de cap, care pot fi severe.
  • Cremele anestezice topice, cum ar fi clorhidratul de lidocaina (Xylocaina), pot fi de ajutor pentru ameliorarea durerii.
  • Injectie de toxina botulinica de tip A (Botox), pentru a paraliza muschiul sfincterului anal si a relaxa spasmele.
  • Medicamentele pentru tensiunea arteriala, cum ar fi nifedipina orala (Procardia) sau diltiazemul (Cardizem) pot ajuta la relaxarea sfincterului anal. Aceste medicamente pot fi luate pe cale orala sau aplicate extern si pot fi utilizate atunci cand nitroglicerina nu este eficienta sau cauzeaza efecte secundare semnificative.
Distribuie in retelele sociale: