Comercializarea instalațiiilor pentru distilarea alcoolului, afacere legală sau o bombă cu ceas?

În țările civilizate producerea alcoolului în regim casnic se află, firesc, în afara legii. Implicit și comercializarea instalațiilor pentru distilarea alcoolului, informează Clubul Media.

În urma evenimentelor tragice petrecute la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, dar mai ales pentru victimele consumului dăunător de alcool, conducerea Clubului Media Business a solicitat Ministerului Sănătații Publice și Ministerului de Finanțe, să intervină activ în reglementarea producerii și comercializării băuturilor alcoolice, dar și în prevenirea consumului dăunător.

Acum, Conducerea Clubului Media Business revine și întreabă cum e posibil să fie încurajată producerea alcoolului nefiscalizat, care poate distruge sănătatea, ba chiar viața oamenilor.

La noi, legislația precizează că dacă produci alcool pentru consum propriu, trebuie doar să plătești accize. În plus, alambicul va trebui autorizat înainte de folosire. Instalațiile folosite trebuie să fie, în mod obligatoriu, de „tip alambic” și să corespundă „condiţiilor tehnice minimale stabilite de Ministerul Agriculturii şi avizate de Ministerul Sănătăţii”. Apoi, legea prevede că “toate gospodăriile individuale care deţin instalaţii de producţie de ţuică şi rachiuri de tip alambic au obligaţia de a se înregistra la autoritatea vamală teritorială în raza căreia îşi au domiciliul”. Pentru nereguli, amenzile sunt cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei. Unele abateri, cum ar fi comercializarea produselor în vrac sau fără marcajele legale, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Dacă dai căutare pe Google “vând cazan de țuică”, apar sute de anunțuri în acest sens. Ba mai mult, aceste adevărate bombe cu ceas se vând până și în marile lanțuri de magazine din România sub titulatura “instalație pentru distilare alcool“. Pentru a afla cât este de legal acest lucru, CMB a demarat o investigație. De aceea, CMB solicită răspuns în acest sens de la Ministerul Sănătații Publice, Ministerul de Finanțe și a tuturor instituțiilor abilitate dacă această comercializare a instalațiiilor pentru distilarea alcoolului este cu adevărat o afacere legală.

Distribuie in retelele sociale: