Covoare peste podeaua încălzită? Da, se poate!

Sursa foto – Magnum Heating

Sistemele de încălzire prin pardoseală sunt printre cele mai eficiente moduri de a încălzi o cameră. Ca proprietar, te bucuri de faptul ca se consumă o energie minimă, având un sistem la o temperatură scăzută, nu suferi din cauza prafului sau a zgomotului… în plus, căldura se ridică pe lângă tine în timp ce stai pe podea!

Cu toate aceste avantaje, nu este de mirare că încălzirea prin pardoseală devine o metodă din ce în ce mai populară de a menține casele confortabile din punct de vedere termic! Aceste instalații eliberează spațiile de lângă perete (altfel ocupate de calorifere) și oferă o răspândire uniformă a căldurii, în întreaga încăpere. Cu toate acestea, mulți oameni sunt îngrijorați de siguranța așezării carpetelor sau a covoarelor pe podelele încălzite. Din fericire, este posibil să vă decorați spațiul alocat pardoselii, în ciuda cablajelor sau a conductelor care se ascund sub podea; dar există câțiva factori pe care trebuie să îi luați în considerare înainte de a alege covoarele sau carpetele ce să fie așezate pe podeaua încălzită.

Înainte de a vă gândi la un covor adecvat, alegeți între cele două tipuri de încălzire prin pardoseală:

  1. Încălzirea pe bază de apă (agent termic) funcționează prin conectarea unei rețele de conducte de apă caldă la centrala termică, aducând căldura ambiantă în camere. Aceasta funcționează bine cu covoare și carpete, sistemul este voluminos, astfel încât podeaua ar trebui să fie ridicată ușor în timpul instalării. Încălzirea prin pardoseală cu agent termic este mai costisitoare de instalat, dar facturile de încălzire de-a lungul anilor ar trebui să fie mult mai mici decât încălzirea prin pardoseală electrică, deci este o investiție bună pe termen lung.
  1. Încălzire electrică prin pardoseală constă în sisteme de cabluri electrice care furnizează sursa de căldură care este instalată sub podea.

În timp ce încălzirea prin pardoseală pe bază de apă nu este de obicei afectată de carpete sau covoare, trebuie să fiți puțin mai atenți la încălzirea electrică prin pardoseală. Cu acesta din urmă, un covor ar putea acționa ca un izolator, interferând cu circulația căldurii, care ar putea duce la o creștere a costurilor cu energia electrică. Acest lucru ar putea dăuna pardoselilor din lemn care ar trebui încălzite doar până la 27 °C (pentru a nu produce vulnerabilitati suplimentare). Un covor gros care este supraîncălzit poate duce (rar) la înmuierea lipiciului, care la rândul său ar putea determina formarea de valuri în covor odată ce materialul se răcește. Cu toate acestea, temperatura ideală într-o cameră de zi este între 19 și 22 °C, deci este foarte puțin probabil să încălziți o cameră peste 24 °C!

Recomandarea noastra? Alegeți un covor care să nu rețină prea multă căldură, realizat în mod ideal dintr-un procent ridicat de fibre naturale. Un covor țesut manual este alegerea perfectă în cele mai multe situații; un covor cu smocuri este de asemenea potrivit. 

Covoarele înnodate au, de asemenea, avantajul de a putea fi cumpărate la o grosime redusă (6 mm), lucru util în holurile unde ușile ar trebui să treacă peste ele. Un covor tuftat cu o înălțime de 10-15 mm ar fi potrivit pentru încălzirea prin pardoseală, mai ales dacă este pe bază de apă încălzită.

Cât de mult contează izolația termică a locuinței? Cum poți îmbunătăți eficiența energetică a casei? Cum alegi ce tip de încălzire ți se potrivește? Găsește răspunsul la toate aceste răspunsuri la pe pagina de incalzire in pardoseala la Case Călduroase, distribuitor autorizat al produselor olandeze premium Magnum Heating!

Distribuie in retelele sociale: