Cum alegi drujba potrivita in functie de nevoile tale?

Alegerea modelului de drujba este imensa, iar diferentele de preturi si calitate nu vor face alegerea mai usoara. Ce trebuie sa cauti atunci cand alegi una pe benzina?

Trebuie inceput, desigur, cu intrebarea de ce ai nevoie de o drujba, cunoscuta si sub numele de ferastrau cu lant. Concentreaza-te asupra celor alimentate de un motor cu ardere interna care ofera o mobilitate mai mare. Datorita acestui fapt, poate functiona nu numai pe o raza de 10 m de la contact, dar poti trece calm dincolo de zona de confort, adica raza prelungirii. Cu astfel de echipamente, poti taia ceva in gradina, lemne pentru iarna, indeparta un copac rupt sau un trunchi care blocheaza drumul.

Drujbe pe benzina

Drujba este un echipament foarte universal, parametrul sau de baza este „lungimea ghidajului”. Acest termen este pur si simplu lungimea ferastraului – bara de ghidare este doar o bucata de metal pe care se misca lantul ferastraului, adica ferastraul propriu-zis.

Daca vrei sa utilizezi ferastraul in principal pentru taiat lemne, este suficient o drujba mica cu o bara scurta de ghidare. Este usor de operat si mai greu sa te ranesti. Dar daca ai nevoie de ceva pentru a taia ramuri sau copaci mai mari – trebuie sa optezi pentru drujbe cu o bara mai lunga.

In primul caz, o drujba mica cu o lungime a barei de 30-35 cm ar trebui sa fie suficienta. Cele mai mari, de 35-45 cm lungime vor permite taierea copacilor . Mai degraba, nu trebuie sa alegi ferastraie cu lanturi cu o lungime de 60-100 cm, cu exceptia cazului in care intentionezi sa tai un trunchi cu adevarat gros.

Putere. Mai multa putere!

Niciodata nu prea putina putere, dar in cazul ferastraului cu lant poti fi destul de retinut. Pentru taierea ramurilor, un dispozitiv cu o putere a motorului de pana la 2,5 CP ar trebui sa fie suficient, 1,5 CP pare a fi un minim rezonabil. Cu drujbe mai puternice, de 3-5 CP, poti taia cu succes crengi mai groase sau taia lemne de foc.

Dar puterea vine odata cu greutatea si zgomotul motorului. Aceste drujbe, in general, nu sunt usoare, deoarece trebuie sa fie solide. In interior exista un motor cu ardere interna, exista, de asemenea, un rezervor de combustibil, un ghid si un lant care poate dobori un copac in cateva minute. Nu este usor sa tii in mana acest angrenaj mecanic innebunitor. Ba chiar un model profesional pentru lemne poate cantari pana la 10 kg. De aceea ar trebui sa alegi echipamente usoare,  daca acestea sunt echipate cu un sistem anti-vibratie.

Profesionistii, atunci cand cumpara o drujba, vor acorda atentie si latimii barei de ghidare. Cu cat lama este mai mare, cu atat este mai usor sa faci o taietura lunga, fara riscul ca lama sa scape undeva in lateral si sa tai stramb. De asemenea, ar trebui sa iti amintesti sa alegi lantul potrivit pentru drujba – nu ai nevoie de dinti agresivi pentru taierea ramurilor si a lemnului de foc, ca si pentru taierea copacilor.

Distribuie in retelele sociale: