Cum instalezi o pompa ape uzate? Iata ce trebuie sa stii

O pompa ape uzate poate fi utila oricarei locuinte. De exemplu, poate observi ca tevile de scurgere ale casei tale se infunda des si trebuie sa chemi un expert pentru a rezolva aceasta problema de fiecare data. In urma cautarilor facute de tine, probabil ai ajuns la concluzia ca o astfel de pompa este mai eficienta decat o mentenanta lunara – si chiar este!

Astfel, in cele ce urmeaza, vei afla care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a instala o astfel de pompa!

Alege locatia potrivita

Dupa cum probabil deja stii, o pompa ape uzate trebuie instalata sub pamant – sau cel putin sub nivelul acestuia. Totodata, este important sa ai acces la aceasta si dupa instalare. Astfel, poate fi necesara si achizitionarea unui capac de canalizare care sa acopere calea de acces catre pompa.

Totusi, primul lucru pe care trebuie sa il faci dupa ce alegi o locatie este sa te asiguri ca aceasta nu prezinta conducte, tevi sau cabluri de electricitate pe care le-ai putea afecta cand incepi sapaturile, dupa cum s-ar spune.

Incepe sapaturile

Acest pas este si el foarte important, chiar daca implica doar saparea unei deschideri care sa se potriveasca dimensiunilor pompei si rezervorului acesteia. Pentru instalarea corespunzatoare, este indicat ca locatia in care pompa ape uzate va fi instalata sa fie cu 50cm mai adanca decat lungimea rezervorului.

Apoi, marginile gropii ar trebui fie batatorite, fie sustinute cu ajutorul unor stalpi de sustinere pentru a preveni alunecarea pamantului. Totodata, este posibil sa mai ai nevoie de inca un tip de pompa. Mai exact, pentru a scurge apa in exces acumulata in jurul pompei pentru ape uzate, este posibil sa ai nevoie si de o pompa de scurgere.

Pregateste locul de instalare

Baza locul de instalare trebuie sa fie intarita pentru a preveni daunele care pot aparea in timp si nu numai. Pe scurt, trebuie sa faci o fundatie pe care pompa ape uzate va fi asezata – pentru asta sunt cei 50cm mentionati anterior.

De regula, o fundatie din ciment sau beton de 20cm este de ajuns – dar, dupa caz, poti realiza una de maximum 50cm, pentru mai multa stabilitate.

Instaleaza rezervorul

Rezervorul trebuie instalat primul si pozitionat atunci cand baza locului de instalare este inca putin umeda. Picioarele rezervorului trebuie fixate bine in ciment.

In acest pas ar fi bine sa verifici si tevile si conectorii aferenti – mai exact, sa te asiguri ca acestia sunt in locul corespunzator si ca distanta de la acestia la baza rezervorului este una optima.

Fixeaza rezervorul

Dupa ce ai pozitionat rezervorul pentru pompa ape uzate in pozitia dorita, este timpul sa il fixezi. Mai intai, umple rezervorul cu apa, dupa care baza acestuia trebuie fixata cu ajutorul unui strat de beton – grosimea difera, dar de regula cea recomandata este de 10cm.

Apoi, trebuie sa conectezi si toate tevile necesare la acest rezervor. Dupa conectare, se recomanda umplerea locatiei cu beton pentru a fixa rezervorul complet. In timp ce betonul este turnat, trebuie sa te asiguri ca rezervorul ramane la acelasi nivel.

Ocupa-te de conexiunile finale

Dupa ce betonul se intareste si se aseaza corespunzator, poti indeparta apa din rezervor si te poti ocupa de conexiunile finale. In acest pas, pompa ape uzate se va instala, odata cu intrerupatoarele si panoul de control. Totodata, te vei ocupa si de conexiunile de tip electric – cele care vor furniza curent pompei, printre altele.

Pentru a nu fi nevoit sa repeti acest proces, care poate fi destul de complex, este indicat sa achizitionezi o pompa de calitate superioara. Un astfel de produs poate fi gasit in magazinul online TopStrong.ro – scule, unelte si echipamente pentru profesionisti!

Distribuie in retelele sociale: