Cumparam sau construim o casa

Majoritatea care doresc sa cumpare o casa ajung sa cheltuiasca mult timp si energie cautand sau proiectand casa perfecta inainte de a stabili bugetul sau de a gasi o echipa profesionista.

Locatia, pretul, tendintele pietei, impozitele pe proprietate, taxele asociatiei de proprietari si starea proprietatii sunt de obicei luate in considerare atunci cand sunteti in cautarea casei. De asemenea, fiecare cumparator are in mod obisnuit o lista de dorinte care include nevoi specifice, lucrurile pe care cumparatorul trebuie sa le aiba, si functiile pe care cumparatorul si le-ar dori, dar le-ar putea face daca este necesar.

In timp ce procesul de cumparare a casei implica cateva alegeri importante, una dintre primele decizii pe care trebuie sa le ia cumparatorii este daca sa cumpere o casa existenta sau sa construiasca una noua.

Fiecare cale are avantajele si dezavantajele sale. Iata o privire asupra ambelor parti.

Cumpararea unei locuinte existente

Exista doua avantaje principale in cumpararea unei locuinte existente: confort si cost. Odata ce sunteti pre-aprobat de catre creditor, puteti alege o casa si sa faceti o oferta.

Un agent imobiliar calificat poate simplifica procesul, ajutandu-va sa gasiti proprietati adecvate, ghidandu-va prin negocieri si oferindu-va asistenta cu documentele. Odata ce oferta dumneavoastra este acceptata, este posibil sa puteti incheia tranzactia si apoi sa va mutati in decurs de o luna sau doua, in functie de circumstante.

Chiar daca procesul implica numerosi pasi – cum ar fi finantarea, vizualizarea caselor, negocieri, inspectiile casei si semnarea actelor – confortul de mutare rapida este suficient de convingator pentru ca multi oameni sa aleaga o casa existenta in locul constructiei unei case noi.

Daca alegeti sa cumparati o casa deja construita, este recomandat sa cautati un specialist care se ocupa cu expertiza tehnica constructii.

Programe si costuri

Necesitatea de a cumpara o casa gata construita este in avantajul celor care au un program aglomerat, cum ar fi cei care incep un nou loc de munca sau ai caror copii vor incepe scoala.

Apoi mai este costul. Nu este un lucru general, dar in multe cazuri, este mai ieftin sa cumparati o casa existenta. Odata ce ati gasit o casa, puteti vedea pe diferite site-uri ce rate veti avea la creditul necesar cumpararii. Estimarea costului total al achizitionarii acelei locuinte se face pe baza ratelor dobanzilor actuale.

Un alt motiv pentru care o casa existenta poate fi o optiune mai buna este daca doriti sa va stabiliti intr-un anumit cartier, langa serviciu, scoala, prieteni sau familie.

Pe de alta parte, cel mai important dezavantaj al achizitionarii unei case existente poate fi ca nu veti obtine exact ceea ce va doriti. Este posibil sa nu va placa planul casei si baia de jos v-ati fi dorit sa fi o baie completa sau sa existe un alt dormitor la etaj.

Poate fi dificil sa gasiti o casa in stare perfecta, asa ca, daca cumpati o casa, luati in calcul costurile actualizarilor sau renovarilor. Casele construite mai vechi, pot fi invechite din punct de vedere functional si nu mai satisfac nevoile majoritatii cumparatorilor.

Construirea unei noi locuinte permite cumparatorilor sa puna in aplicare masuri de economisire a energiei.

Construirea unei case noi implica gasirea terenului, gasirea unui arhitect sau a unui constructor, stabilirea bugetului in functie de elementele noii structuri.

Daca va alegeti un constructor profesionist, nu veti risca ca bugetul sa fie depasit sau timpul de executie sa se extinda. Faceti un contract in care sa specificati toate clauzele si sa fiti protejat in orice situatie.

Capacitatea de a crea o casa mai eficienta, care indeplineste noile coduri si standarde energetice pentru incalzire, ventilatie si racire, plus izolatie si filtrare a aerului este un motiv destul de intemeiat pentru o constructie proprie. O eficienta mai buna este benefica pentru mediu si va poate economisi bani la facturile de utilitati in fiecare luna.

Chiar daca costurile initiale ale constructiei pot fi mai mari, poate fi mai usor sa va recuperati investitia. O casa mai noua este de obicei mai atragatoare decat o casa mai veche, daca va doriti sa o vindeti pe viitor. In plus, o casa noua va necesita mai putine reparatii si mai putina intretinere, ceea ce va economiseste atat bani, cat si timp. Mai mult, veti avea o garantie pentru o constructia noua, asa ca, chiar daca ceva nu merge bine, veti fi acoperit pe o anumita perioada de timp.

Lasand deoparte banii si caracteristicile, construirea unei case poate duce la un nivel de satisfactie pe care nu il puteti obtine prin cumpararea unei case existente. Creatia care se potriveste cu stilul si personalitatea voastra, va crea o conexiune emotionala pe care cu o casa existenta este foarte greu de legat.

Pentru a economisi bani si timp, mentineti o buna comunicare cu constructorul dumneavoastra si asigurati-va ca sunteti multumit de design si de specificatii inainte de a incepe constructia. Nu este bine pentru dumneavoastra sau constructorul vostru sa va razganditi la culoarea blaturilor de granit dupa ce acestea au fost deja instalate.

In plus, contractorul dumneavoastra ar trebui sa colaboreze cu dumneavoastra pentru a va ajuta sa reduceti costurile. Inlocuirea diferitelor materiale si accesorii poate economisi mii de lei, asa ca, daca costurile sunt o problema, intrebati din timp daca exista o alternativa mai ieftina. Si retineti ca orice detaliu iesit din comun, cum ar fi culorile personalizate sau forma ornamentata a materialelor, vor costa mai mult.

Distribuie in retelele sociale: