De ce autoritățile locale nu accesează fonduri europene?! Cazul punctelor de acces Wi-Fi la internet de tip „hotspot”

Ce poate multă lume nu știe, este faptul că începând de joi 4 aprilie, ora 14:00, Comisia Europeană a lansat un nou apel pentru depunerea de cereri de finanțare de către administraţiile locale în vederea instalării unor puncte de acces public și gratuit la internet fără fir în cadrul programului WiFi4EU, informează Revista Business Talks.

Administrațiile locale de la noi din țară au fost informate de acest lucru, însă marea parte a românilor nu au habar că pot beneficia de aceste facilități.

Programul WiFi4EU (www.WiFi4EU.eu) lansat de Comisia Europeană oferă bonuri în valoare de 15.000 Euro, pe care administraţiile locale le pot folosi pentru a instala puncte de acces Wi-Fi în spații publice, de exemplu în biblioteci, muzee, parcuri sau piețe publice.

Suntem curioși câte cereri de acest gen vor făcute și din România, având în vedere faptul că deși aceasta reprezintă cea de-a doua dintre cele cinci campanii de depunere a cererilor, care vor fi lansate până la sfârșitul anului 2020, la noi nu prea se aplică.

Poate din cauza comodității, a lipsei de profesionalism a funcționarilor sau se apreciază că nu avem nevoie de așa ceva. Firesc ar fi ca fiecare administrație locală să facă mai întâi un sondaj în rândul cetățenilor. Mai ales că administrațiile considerate eligibile vor primi un voucher în valoare de 15.000 de euro pentru a instala un hotspot Wi-Fi funcțional în termen de 1,5 ani de la acordarea acestuia. Voucherul va acoperi costurile echipamentului Wi-Fi și instalarea hotspoturilor în spații publice. Administrațiile care primesc un voucher vor trebui să plătească pentru conectivitate (abonament la internet) și întreținerea echipamentului pentru a oferi conectivitate Wi-Fi gratuită și de calitate superioară timp de cel puțin 3 ani.

Ca și numeroase alte programe europene, șansele ca administrațiile locale de pe la noi să acceseze aceste programe sunt destul de reduse

Revista Business Talks vă informează cine poate aplica pentru finanţare de 120 de milioane de euro:

Programul este dedicat municipalităților din întreaga Uniune Europeană sau asociațiilor de municipalități care acționează în numele acestora.

Pentru a fi eligibile, municipalitățile trebuie să fie înregistrate pe portalul WiFi4EU.eu. Lista administrațiilor publice înscrise în acest program poate fi accesată aici. Selecția se va face pe principiul “primului venit”.

Lista a fost convenită cu fiecare stat membru și este disponibilă ca referință, astfel încât municipalitățile sau asociațiile să poată verifica dacă sunt eligibile să se înregistreze/să își depună candidatura.

Rețele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea va fi acordată numai rețelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public.

Despre WiFi4EU

Până în 2020, sunt puse la dispoziție 120 de milioane EUR din bugetul UE pentru finanțarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și în Norvegia și Islanda.

de Teodor Chiriac

Distribuie in retelele sociale: