Despre programare și cum poți avea salariu de sute sau mii de euro in România!

Ce este programarea?

Exercițiu de imaginație: în cadrul companiei multinaționale în care lucrezi, vei participa la o întâlnire de afaceri în Amsterdam. Nu ai deloc cunoștințe de olandeză, însă folosești limba engleză aproape la perfecțiune. Cum delegația de afaceri olandeză vorbește limba engleză, aceasta devine automat alegerea de facto pentru a purta negocierile.

Calculatoarele nu înțeleg limbajul uman (aceasta este mult prea ambiguu și prea vag pentru ele), însă vorbesc nativ în sistemul binar, folosind doar cifrele 0 și 1. Cum sistemul binar ar fi extrem de greu de folosit de către oameni, folosim diverse tehnologii precum html5css3JavaScriptPython etc., pentru a “negocia” cu un calculator.

Calculatoarele au marele avantaj că pot să proceseze informațiile mult mai repede decât oamenii (mii de linii de cod pe secundă, urmând instrucțiuni complexe), însă: nu iau decizii singure, nu înțeleg comunicarea indirectă sau sensul dublu al cuvintelor, nu pot să interpreteze informațiile dacă nu sunt îndeajuns de clare pentru ele și iau fiecare instrucțiune cuvânt cu cuvânt.

Ce este un programator și ce face el?

Alt exercițiu de imaginație: când înveți o limbă străină, trebuie să îți construiești vocabularul și să îți însușești regulile de gramatică aferente (similar, calculatoarele au propriul mod de a numi lucrurile, numit sintaxă). Dacă faci o greșeală gramaticală sau de conjugare, sau pur si simplu nu ai o pronunție nativă, interlocutorul cu care vorbești ar putea să te înțeleagă. Dacă faci o eroare de sintaxă, calculatorul se oprește automat din a rula un program.

Din acest punct de vedere, un programator poate să fie considerat precum un traducător/ poliglot care vorbește mai multe limbi limbaje de programare, astfel încât să poți să îți construiești propriul tău magazin online, blog sau chiar un joc.

Ce poate realiza un programator?

Dacă te interesează să te dezvolți profesional în direcțiile de mai sus și îți dorești o carieră în domeniu, să înveți programare este cu siguranță un skill foarte apreciat în zilele noastre.

TTT Labs code_pro

De ce este programarea folositoare?

Cu cât depindem din ce în ce mai mult de utilizarea calculatoarelor/ a platformelor mobile, cu atât va continua să crească importanța programării. Nu există domeniu de lucru care să nu fie atins de programare, iar să știi să scrii cod va reprezenta cu siguranță un plus în viitoarea ta carieră. Exact așa cum limba engleză a devenit o limbă universală, limbajele de programare nu vor rămâne doar un skill pentru competitivitate pe piața muncii, ci vor deveni “lingua franca” a viitorului.

Cum este programarea de fapt și de drept?

O zi de lucru obișnuită a unui programator nu este precum este portretizată în filme, iar un programator nu este un hacker. Un programator are nevoie de atenție, răbdare și autodisciplină.

Unele joburi de programare sunt ca un job normal, de la 9 la 17, în timp ce altele implică rezolvarea unor probleme fix la momentul în care acestea apar, chiar și noaptea. Majoritatea firmelor de programare oferă posibilitatea angajaților de a lucra din când în când remote/ la distanță, așa că poți să lucrezi din intimitatea casei tale, de la un Starbucks sau chiar de pe plajă.

Este potrivită programarea pentru mine?

 • ești analitic și creativ?
 • ești atent la detalii?
 • ești confortabil să lucrezi în echipă sau individual?
 • stăpânești limba engleză?
 • ești tipul care găsește soluții ușor la probleme?
 • îți place să te înveți constant lucruri noi?
 • ești ușor adaptabil la schimbări?
 • ești organizat și îți place să automatizezi?
 • nu ești motivat doar de un salariu mare și iubești tehnologia?
 • poți să stai așezat lungi perioade de timp
 • nu îți obosesc ochii când te uiți la monitor
 • tastezi repede și fără prea multe greșeli

De unde încep? Ce limbaj de programare să aleg?

Deși tehnic ele nu reprezintă limbaje de programare, și sunt limbaje de marcare, pentru a formata și organiza textul, html5 și css3 sunt un punct excelent de plecare în programare. Fără ele, browserul tău nu știe să facă diferența dintre un titlu, un paragraf sau o notă de subsol, scrise ca bold, italic, etc.

Chiar și la scrierea acestei postări, html5 și css3 joacă un rol esențial în formatarea textului.

La TTT Labs credem cu tărie în cuvintele lui Nelson Mandela: “Educația este cea mai puternică armă cu care poți să schimbi lumea”. TTT Academy (academia de programare a TTT Labs) este adresată tuturor oamenilor avizi de tehnologie, celor care își doresc o carieră în domeniul IT&C sau o reconversie profesională (indiferent de nivelul de pregătire teoretică), precum și firmelor locale care își doresc să angajeze forță de muncă bine pregătită, entuziastă și orientată către abilități practice, testate de specialiștii noștri.

Distribuie in retelele sociale: