Despre publicitatea și transferul ilegal de imagine din România

De ce oare marii sportivi din România nu încasează bugetele pe care le merită din partea sponsorilor?

Unul dintre motive poate fi  transferul ilegal de imagine practicat de anumite companii de la noi din țară. Astfel, una dintre cele mai întâlnite practici de asociere cu imaginea marilor sportivi români se înregistrează pe platformele de socializare ale diverselor companii, la care se alătură numele respectivului sponsor, informează Revista Business Talks.

Potrivit Codului Civil, orice persoană are dreptul la propria imagine, iar în exercitarea acestui drept aceasta poate să interzică sau să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.

Potrivit legislaţiei drepturilor de autor, utilizarea portretului necesită consimţământul sportivilor. Publicarea neautorizată a unei fotografii va constitui o încălcare a prevederilor legii privind dreptul de autor. Procedeul prin care unele companii s-au folosit de performanţele sportivilor se numeşte transfer de imagine.

Ori câteva dintre companiile din România se folosesc pe pagina de Facebook de imaginea sportivilor, prin această metodă. O procedură ilegală, dealtfel, iar folosirea abuzivă a imaginii campionilor în scopuri comerciale poate fi considerată a fi delict.

Iar acest lucru se poate sancționa cu închisoarea (minimum două luni – maximum șapte ani) și cu amendă de la 200.000 de lei la 10 milioane de lei, dacă fapta nu constitue o infracțiune mai gravă.

Poate că mai sunt şi alţi factori, dar cu siguranţă metodele ilegale de canibalizare de imagine ale companiilor şi lipsa legislaţiei din România au generat situaţia critică în care se află acum marii campioni din sportul românesc.

În episoadele următoare vom da exemple de mari sportivi români care se confruntă cu această situație cumplită.

de Teodor Chiriac

Distribuie in retelele sociale: