Fericirea este o stare a minții

 Ce este fericirea?

Iată o sintagmă pe cât de simplă, pe atât de complicată. Când vorbim despre Fericire, este necesar să facem referire la starea de prezență conștientă, denumită în Vest, Mindfulness. Mindfulness provine din tradițiile spirituale buddhiste și în prezent are o mare susținere în rândul psihologiei.

Ce este Mindfulness?

Mindfulness, înseamnă în esență, a ne orienta atenția în mod susținut asupra experienței din prezent. Deși mindfulness, este doar o modalitate de a denumi această minunată practică, întrucât în limba sanskrită nu există o diferențiere clară între minte și inimă, putem să ne referim la mindfulness, foarte bine și prin heartfulness, ceea ce denotă aceeași experiență, uniunea dintre mintal și emoțional, pentru a da naștere unei experiențe totale, în care suntem eliberați pe de-o parte de așteptările din viitor care ne dau senzația de anxietate, dar și de regretele din trecut, care ne traspun într-o stare de tristețe și depresie.

Meditația, a fost prost înțeleasă în Occident, de aici și toate erorile de gândire în legătură cu această practică orientală. În principiu, meditația se rezumă la două tipuri de practică:

  1. Formală: atunci când stai într-o poziție confortabilă, deobicei cu picioarele încrucișate (i.e. postura Lotus) și devii conștient de gândurileemoțiilesenzațiile din corp sau de respirație;
  2. Informală: atunci când observi fără să critici experiența pe care o ai în momentul prezent. De exemplu, atunci când mănânci, să fii conștient de procesul în sine (felul în care ții lingura; mișcările de masticație etc.), când te speli pe dinți dimineața sau când comunici cu persoane iubită.

De ce totuși, Mindfulness?

Un studiu desfășurat la Universitatea Harvard ne atrage atenția asupra unui fapt uluitor: 47% din viață ne-o petrecem fără a fi conștienți de noi înșine, într-o realitate paralelă, cea a grijilor, proiecțiilor și utopiilor legate de Eu-l nostru ideal. Cu alte cuvinte, aproape jumătate din viață, omul o petrece mai degrabă visând, decât trăind.

De ce totuși Mindfulness? Nu pentru că este o metodă milenară și nici pentru că psihologii susțin că este viitorul terapiei, ci datorită efectelor benefice pe care le putem obține practicând pur și simplu, prezența conștientă. Iată doar câteva dintre rezulatele pe care le poți obține meditând cel puțin 10 minute pe zi:

  • Reduce stress-ul
  • Scade riscurile cauzate de afecțiunile cardiovasculare
  • Un somn mai bun și mai odihnitor
  • Ameliorează temeriler și anxietatea
  • Ajută la o înțelegere mai bună cu partenerul de viață
  • Ancorare deplină în proiectele pe termen scurt, mediu sau lung
  • Senzația că trăiești plenar, cu toată ființa, ”Aici și Acum”.

Cum să medităm corect

Internetul este plin de informații false cu privire la meditație, care este de fapt o tehnică pe cât se poate simplă, însă nu simplistă.

Indicații importante:

  1. Nu face nimic: suntem condiționați mereu să facem ceva. Trăim viața într-un demers liniar și știm că dacă facem A, obținem B. De fiecare dată parcurgem existența etapizat, dar dacă, am putea să gândim într-o manieră diferită, în termeni de ”aici” și ”acum”, nu undeva anume și nici ”cândva”, ci în acest plan care conectează magic și trecutul și viitorul, le reduce la experiența actuală. Aici și Acum, nu există griji, probleme, nu ești tentat să cazi în plasa mrejelor întinse de regrete și idealuri.
  2. Fii conștient! Lasă ”starea de martor” să manifeste în atitudine, fără a critica sub nicio formă stările afective prin care treci;
  3. Detașează-te! Nu rămâne atașat de emoții și sentimente. Acestea întotdeauna au scopul a-ți comunica modul în care reacționezi față de o anumit situație. Reacțiile sunt adesea inconștiente și se petrec în absența rațiunii.
  4. Switch: Comută de pe ”Pilot automat” și alege să privești lumea mindful. Creierul nostru funcționează conform unor șabloane pe care le activează în raport cu experiența pe care o are dată fiind o situație specifică. Astfel, pilotul automat știe cum să funcționeze foarte bine, la serviciu, acasă, în relație, el se manifestă prin noi, însă nu ne reprezintă total.
  5. Acceptă: Ești în poziția în care ești concediat. Care sunt primele reacții? Mintea concepe câteva proiecții ”Ce fac acum?”, ”Din ce o să îmi plătesc chiria?”, ”Poate nu prea bun…”. Toate aceste gânduri negative, dau naștere unor emoții distructive: disperare, stress, anxietate care, mai departe, corpul nostru le traduce prin transpirație, palpitații, iar la nivel biochimic balanța de hormoni care ne înteține sănătatea și starea de bine, se dezechilibrează;
  6. Fii prezent: trăiește ancorat pe deplin în realitate, acceptă misterul existențial și pătrunde în el. Lasă grijile și anxietatea provocată de viitor, uită de amintirile dureroase din copilărie sau adolescență.

4 practici elementare:

  1. Observarea gândurilor: timp de 5 minute, ia-ți o pauză și scanează mintea de gânduri. Un exercițiu ajutător este de a le număra. Ține minte că este important să nu critici gândurile respective, acestea pot fi și bune și rele, acceptă-le, sunt ale tale. Practicând mai des această metodă, vei observa că ușor, ușor, acestea se rarefiază și își pierd frecvența;
  2. Observarea emoțiilor: observă emoția pe care o simți, detașat și non-critic. Poți simți bucurie, tristețe, teamă, dezgust, curiozitate. Dacă te simți frustrat, privește această stare dintr-o persectivă neutră, apoi centrează-te și treci mai departe. Emoțiile sunt în general, cauze ale percepției pe care o ai despre un anumit obiect, situație ori persoană. Întrucât, binele și răul sunt noțiuni subiective, ceea ce pe tine te poate supăra, asupra mea s-ar putea să nu aibă nici un efect;
  3. Scanarea senzațiilor din corp: mindfulness începe și se termină în corp, pentru că este doar cu ajutorul corpului nostru putem să ființăm în această lume. Totodată, corpul este cel mai concret argument al faptului că noi ca ființe, trăim doar în prezent. Scanând senzațiile care apar în corp, devenim conștienți de faptul că trăim integral în acesta;
  4. Observarea respirației: respirația este funcția care face conexiunea dintre conștient și subconștient. Ca să fiu mai clar, puteți să folosiți respirația ritmică și profundă, ca un instrument simplu și natural pentru a vă detașa de situațiile stressante de viață.

Cursuri de meditație?

Există două abordări, care pot fi ajutătoare în învățarea meditației. Prima, cea a autodidactului, în care ”se face după ureche”, o metodă bună, pentru că te poate ajuta să evoluezi până la un momentdat, când poate apărea plafonarea, în lipsa unui coordonator priceput și cu experiență, și ce-a de-a doua cale, cea de a participa la un curs și a învăța de la un instructor expriementat care să ghideze eficient evoluția.

La cursurile de meditație pe care susțin, participanții învață care sunt lucrurile necesare pentru ei, dr și cum pot crește durata unei ședințe de meditație de la 10 la 30 de minute și chiar mai mult. Totodată, al doilea modul, prevede și meditația în mișcare, în care se abordează asane simple de hatha yoga sau mișcări line de tai chi, toate în virtutea stării de bine și prosperității personale.

Articol redactat de Adrian C. Băjenaru, Licențiat în Psihologie, Mindfulness & Mind Body Teacher

Web: www.adrianbajenaru.ro

Distribuie in retelele sociale: