Hora, simbolul unităţii naţionale. Marea Unificare Sportivă – Alexandrion 100

(de Romeo Chiriac) 

Ce poate multă lume nu ştie este că pe 14 mai 2017, România a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare horă din lume.

Peste 10.000 de oameni s-au strâns atunci la Năsăud de Ziua Costumului Popular și s-au prins în cea mai mare horă din lume.

Pentru români, hora reprezintă simbolul unităţii naţionale şi întruchipează expresia aspectului creator al culturii noastre.

Muzica, sculptura sau pictura i-au conferit horei sensuri artistice. Printre scriitorii care au consemnat în lucrările lor despre această manifestare se numără George Coşbuc, Liviu Rebreanu sau Ion Creangă , iar pictorul Theodor Aman a creat opera “Hora de la Aninoasa”

De asemenea, Vasile Alecsandri a scris “Hora Unirii”, caracterizată de Mihai Eminescu drept “cea mai frumoasă horă a neamului românesc”.

Pentru ca versurile “Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română,/ Să-nvârtim hora frăţiei/ Pe pământul României” să devină ca un fel de metaforă a renaşterii noastre naţionale. Ori figurinele de lut ars din cadrul lucrării intitulată “Hora de la Frumuşica” sunt o mărturie a existenţei milenare a acestui obicei în ţara noastră.

Într-o interpretare ezoterică se apreciază că hora este elementul de legatură între cultul zeiţei-mamă, existent în societăţile matriarhale de la acea vreme şi cultul solar reprezentat prin forme circulare. Hora, fiind ea însăşi un cerc viu, care ajunge să fie ca un fel de modalitate de înălțare spirituală colectivă.

Dar hora reprezintă şi o formă de manifestare a unităţii şi a bucuriei în sport.

În care sportivii se reunesc pe teren pentru a celebra victoriile.

Astfel, cu ocazia aniversării Centenarului, Fundația Alexandrion a lansat o campanie inteligentă, Marea Unificare Sportivă, cu scopul de a aduce recunoaștere marilor legende sportive ale României de ieri și de azi.

Prin care fanii tuturor disciplinelor sportive au fost invitați să intre pe platforma www.mareaunificaresportiva.ro, să-și voteze campionii.

Iar primii 10 dintre aceștia urmează să fie recompensați de Fundația Alexandrion cu premii în valoare de până la 100.000 lei și medalia „Marea Unificare Sportivă”.

„Fundația Alexandrion este un susținător categoric al culturii, științei și, nu în ultimul rând, al sportului, ambasadorul României cel mai de seamă. Și dacă misiunea noastră este să susținem viitorul sportului, în anul Centenarului am ales să sărbătorim trecutul și forța sportului de a ne aduce împreună. Astfel, am decis să lansăm această campanie, în cadrul căreia inaugurăm inclusiv medalia Marea Unificare Sportivă, cu care celebrăm și răsplătim eroii sportului românesc”, declară Nawaf Salameh, Președintele Fundației Alexandrion.

Este deja binecunoscut faptul că Fundaţia Alexandrion celebrează valorile sportului românesc. Trei ediţii ale Galei Trofeelor Alexandrion în care au fost premiaţi campionii olimpici şi mondiali, şase grupări de fotbal sponsorizate, burse pentru Academia “Victor Hănescu”, sprijin pentru discipline sportive, printre care, handbal, ciclism, golf, polo sau box, sunt doar câteva din motivele pentru care sportul românesc trebuie să mulţumească companiei Alexandrion Group şi Fundaţiei Alexandrion.

Ori Fundaţia Alexandrion ne dovedeşte prin acţiunile întreprinse că expresia “cine nu-şi cunoaste trecutul, nu poate înţelege prezentul şi nu poate avea nici viitor” este valabilă şi în sport.

Distribuie in retelele sociale: