Importanța cadastrului. Studiu de caz Alpha Plan – Survey & Engineering

Mihnea-Alexandru Badiu, 23 de ani, proaspăt absolvent al Universității Tehnice de Construcții din București, Facultatea de Geodezie, inginer cu acte în regulă, ne vorbește astăzi despre importanța cadastrului și mica afacere pornită încă din anii studenției, în 2022.

Tânărul anterprenor este hotărât ca, pe baza a ceea ce a învățat de-a lungul anilor, să dezvolte o afacere în domeniu. În acest context, am purtat un scurt dialog cu Mihnea legat de importanța cadastrului, serviciile oferite de firma pe care o conduce, precum și necesitățile curente, informează businessphilosophy.ro.

„Cadastrul în sine este un serviciu de măsurare/determinare a limitelor și tuturor caracteristicilor unui imobil. În cazul în care, să zicem, imobilul este un întreg teren, vorbim și de reprezentarea de plan a construcțiilor prezente pe suprafața terenului. Se aplica și în cazul altor spații/resurse cum ar fi pădurile, apele și așa mai departe. Prin cadastru, practic, treci pe foaie ceea ce găsești în teren. Principalele aspecte care ajung să fie centralizate sunt suprafețele bunurilor imobile ( ale construcțiilor sau ale parcelelor/terenurilor), proprietarul/proprietarii, destinațiile acestora (cum e în cazul terenurilor care pot fi de mai multe tipuri). Toate cele de aici ajung la oficiile de cadastru și publicitate imobiliară. Ele duc la înscrierea proprietății în sistemele de evidență. După înscriere, terenul are o „carte de identitate”, cum avem noi, oamenii”.

De ce este, însă, important cadastrul?

„Prin cadastru, îți exerciți dreptul la proprietate și ți-l asiguri. Fără acesta, nu poți vinde/dona un imobil. Practic, obligat de situație, trebuie să-l faci într-un final. Datele din cadastru duc, printre altele, și la stabilirea taxelor și impozitelor de către instituțiile abilitate. Cadastrul este o ramură a topografiei, iar topografia, la rândul ei, o ramură a geodeziei, exact ce am studiat eu la facultate. Geodezia este știința care se ocupă de studiul suprafeței/formei/proprietăților fizice ale Pământului.”

Cum a început aventura pentru Mihnea în acest domeniu?

„Am înființat firma, Alpha Plan – Survey & Engineering SRL, în 2022, prin iunie. Eram student. Prin finanțare din fonduri europene am achiziționat aparatura care să ne permită să răspundem cu precizie și eficiență cât mai multor tipuri de lucrări în domeniu. Pe lângă cadastru, despre care am vorbit mai sus, noi ne ocupăm și de asistență topografică pentru șantiere, de la etapa de întocmire a planului cu situația existentă în teren până la etapa de trasare în teren a unui proiect întocmit sau monitorizarea procesului de construire. Eu, în momentul de față, am nevoie de un inginer pentru lucrări de cadastru, autorizat cu categoria A, B sau D, pentru că, momentan, singur, nu am drept de semnătură, dat fiind faptul că sunt abia proaspăt absolvent.”

Cu o firmă foarte tânără în spate, ambițiile sunt foarte mari. Pentru angajare la Alpha Plan – Survey & Engineering SRL, persoana de contact este chiar Mihnea: telefon (0771.134.415), email (contact@serviciitopografie.ro) sau prin intermediul website-ului  (https://serviciitopografie.ro/).

Distribuie in retelele sociale: