Importanta detartrajului efectuat anual într-un cabinet stomatologic pentru sănătatea dinţilor pacienţilor

Contrar aşteptărilor, detartrajul efectuat într-un cabinet stomatologic nu este numai o procedură ce ţine de estetică şi înfrumuseţarea danturii, ci şi de menţinere a sănătăţii orale. Pentru că din ce în ce mai mulţi pacienţi se prezintă la medic cu parodontoză în stadiu avansat sau cu gingivită fără a fi conştienţi de acest lucru, detartrajul devine un aspect ce primeşte importanța cuvenită din partea medicilor şi, ar trebui, din partea pacienţilor.

Din ce în ce mai mulţi pacienţi preferă să respecte indicaţiile medicilor şi să se prezinte la cabinet o dată sau de două ori pe an pentru o igienizare corespunzătoare a dinţilor, pentru un detartraj urmat de periaj profesional şi air flow.

Ce presupune detartrajul?

Detartrajul este procedeul prin care placa bacteriană şi tartrul care se formează pe dinți sau imediat sub gingii sunt eliminate. Acestea sunt şi principalele cauze ale apariţiei afecţiunilor orale neplăcute, care pot duce la pierderea dinţilor. De aceea, specialiştii recomandă procedura de detartraj.

Pacienţii au nevoie de explicaţii clare în ceea ce priveşte procedura de detartraj, trebuie să ştie că este neinvazivă, nedureroasă, că tartrul este îndepărtat de pe suprafaţa dinţilor şi că suprafaţa rămâne netedă şi curată.

Detartrajul manual nu mai este o metodă la modă şi utilizată de specialişti, ci este o metodă învechită, dar foarte bună pentru că înlătura până la 99% din tartrul prezent în spaţiile greu accesibile. Detartrajul cu ultrasunete este o metodă mai nouă şi cea mai folosită în prezent, înlăturând tartrul în totalitate şi fiind completat de periajul profesional şi de air flow.

Importanta detartrajului

Pentru oricine, sănătatea orală trebuie să reprezinte o preocupare important. Pacienții trebuie să se îngrijească cât pot de mult de dantura lor, astfel încât să se bucure de dinţi sănătoşi şi lipsiţi de pete. Detartrajul reuşeşte nu numai să elimine tartrul, ci şi petele galbene şi să redea dinţilor strălucire.

Totodată, detartrajul descoperă unele carii la început care erau acoperite de tartru şi permite tratarea acestora. Nu în ultimul rând, detartrajul permite păstrarea dinţilor şi gingiilor sănătoase, fără depozitele inestetice de tartru şi fără bacteriile sau petele de pe suprafaţa dinţilor.

Cât de des trebuie să se facă detartrajul?

Detartrajul este o procedură ce trebuie realizată o dată la şase luni sau un an, chiar şi mai des pentru pacienţii fumători. Formarea plăcii bacteriene este un proces continuu şi dacă aceasta nu este îndepărtată prin folosirea periuţei de dinţi, apei de gură şi atei dentare, placa se poate transforma foarte rapid în tartru, foarte greu de înlăturat.

Pacientul trebuie să se prezinte la un control stomatologic o dată la şase luni, iar atunci medicul specialist va sfătui pacientul cu privire la periajul corect realizat şi la necesitatea efectuării mai dese a detartrajului.

Mituri despre detartraj spulberate de medicii dentişti

La fel ca orice altă procedura medicală, detartrajul a atras foarte multe mituri. Mitul conform căruia detartrajul afectează mobilitatea dinţilor este spulberat pentru că detartrajul face exact contrariul: elimină placa şi tartrul şi stabilizează dinții, care nu mai sunt predispuşi formării parodontozei.

De asemenea, detartrajul, contrar aşteptărilor, nu este dedicat numai pacienţilor care au o igienă orală deficitară, ci tuturor pacienţilor care pun preţ pe sănătatea şi igiena lor orală.

Distribuie in retelele sociale: