Intrebari din partea mediului de afaceri adresate Ministrului Turismului intr-o scrisoare deschisa

Reprezentanti importanti din mediul de afaceri au solicitat Ministrului Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, sa raspunda public la o serie de intrebari, formulate de numeroase organizatii patronale si investitori semnificativi din turism, unii dintre ei fiind membri ai Federatiei Patronatelor din Turismnul Romanesc (F.P.T.R.).

Reproducem integral continutul scrisorii deschise:

“Stimate Domnule Bogdan Gheorghe TRIF – Ministrul Turismului

Va rugam sa aveti amabilitatea de a raspunde public urmatoarelor intrebari, formulate de numeroaseorganizatii patronale si investitori semnificativi din turism, unii dintre ei fiind membri ai Federatiei Patronatelor din Turismnul Romanesc (F.P.T.R.).

1). De ce ati dezinformat opinia publica, ca incepand cu anul 2019 vor fi asigurate 100% sumele achitate de turisti catre agentiile de turism, desi stiati ca transpunerea Directivei (UE) 2.302/2015 a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, inOrdonanta de Guvern nr.2/2018 va prevede cu totul altceva, respectiv peste 75% din clientii, persoane fizice, ai agentiilor de turism nu vor beneficia de nici un fel de garantare?

                   -Cu ce intentii ati refuzat sa mentionati in Ordonanta de Guvern nr.2/2018, unul din principalele instrumente de garantare care s-ar fi putut aplica in mod legal in Romania, inca din anul 2011 – contul fiduciar, pe care orice unitate bancara sa nu il gestioneze si implicit sa nu aiba nici un risc?

                   -De ce nu ati publicat pe site-ul ministerului – Transparenta decizionala – proiectul Ordinului privind procedurile de garantare si despagubire in cazul insolventiei agentiei de turism organizatoare si ati refuzat consultarea pe aceasta tema cu reprezentantii Organizatiei Patronatul National al Agentiilor de Turism – membra F.P.T.R.?

                    -De ce prin acest proiect de ordin, este din nou exclus contul fiduciar?

                    -Exista un interes pentru a favoriza actionariatul anumitor entitati care vor emite intrumente de garantare?

2). De ce ati dezinfomat reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor, ca sunteti interesat de un instrument de garantare – cont fiduciar, in care riscul de gestionare sa fie al bancii?

               -Stiati ca nici o banca nu va lansa pe piata un asemenea produs,existand  solutie legala – contul fiduciar gestionat de alte entitati?

               -Presupunand ca nu ati fost consiliat corect, ce masuri disciplinare veti dispune?

3). De ce se doreste transferul responsabilitatilor la entitatile emitente ale instrumentelor de garantare in ceea ce priveste depasirea plafonului obligatoriu de garantare a contravalorii pachetelor de servicii de calatorie și serviciile de calatorie asociate?

4). De ce ati prevazut prin Ordinul nr.1179/2018 posibilitatea angajarii in functia de director de agentie de turism si agent de turism, a unor salariati conditionat doar de vechimea (experienta) in turism? Deci, un curier cu vechime de peste 5 ani poate fi director de agentie de turism.

               -Ce masuri ati dispus in urma sedintei organizate de Dvs., in ziua de vineri,19.10.2018 cu peste 80 de reprezentanti ai agentiilor de turism, la care juristul dvs., a raspuns incorect la intrebari legate de instrumentele de garantare, descumpanind intreaga asistenta?

5). Considerati ca exista suspiciuni rezonabile asupra faptului ca ati incurajat inchirierea plajelor in acest an, fara a aviza caietul de sarcini.

6). Ne puteti spune ce grup minoritar din PSD sau din afara acestui partid, reprezentati?

7) Din dispozitia cui ati inversat competentele Secretarilor de Stat din Ministerului Turismului  a caror activitate a fost apreciata de catre organizatiile patronale si investitorii semnificativi din turism.

Avand in vedere ca infiintarea Ministerului Turismului  a fost solicitata de patronatele din turism si Programul de Guvernare pentru turism este unul bun, la care au contribuit substantial domnii Darius Valcov si Mircea Titus Dobre,  asteptam din partea dumnealor raspunsurile, in cazul in care Dvs. veti refuza.

Celelalte 26 de intrebari, le vom prezenta in cadrul Consiliului Consultativ al Turismului, daca va mai fi convocat”.

Scrisoarea este semnata de presedintele A.N.C.S.T. , Ion Andrei, de presedintele O.P.M. Constanta – Nicolae Bucovala si de presedintele P.N.A.T., Ing. Adrian Stanculescu. 

De asemenea, Mohammad Murad, cel mai mare hotelier din România și președinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc,  a lansat acuzații la adresa ministrului Turismului, Bogdan Trif, propunand fie desfiinţarea ministerului, fie înlocuirea lui Trif cu un ministru care să aducă plus-valoare.

 

Distribuie in retelele sociale: