Istoria Cazinoului din Constanta

Cazinoul din Constanta este cu siguranta cel mai important simbol arhitectural din oras. Unii spun ca este o cladire unica in lume, in interiorul careia s-au infiripat mii de povesti de dragoste, dar in care au avut loc si cateva drame. Totusi, povestea cazinoului se aseamana izbitor cu povestile multor monumente istorice fabuloase, dar abandonate ale Romaniei.

In acest articol iti voi prezenta o scurta istorie a Cazinoului din Constanta. Acesta a cunoscut atat gloria, cat si decadarea, iar problemele sale au aparut inca din faza de proiectare. Asadar, aseaza-te confortabil, deoarece vom porni intr-o scurta calatorie in timp.

Istoria Cazinoului

Inca din cele mai vechi timpuri, cazinourile au reprezentat locuri ideale pentru divertisment si relaxare. Odata intrat aici, aveai impresia ca esti intr-o lume magica, in care grijile, nevoile si stresul se risipeau.

In ziua de astazi, odata cu dezvoltarea tehnologiei, au aparut cazinourile online care sunt cele mai populare locuri de distractie pentru romani, mai ales ca in cadrul unora dintre ele poti chiar sa te distrezi la jocuri cu pacanele fara bani.

Cazinoul din Constanta este un loc emblematic pentru istoria jocurilor de noroc din Romania. Acesta a purtat initial numele de “Kursaalul”, fiind inaugurat in anul 1880. Pana in 1891 a fost o sala de divertisment in care se desfasurau baluri, piese de teatru si alte asemenea activitati. Atractia principala era reprezentata insa de terasa de la malul apei, care era un loc preferat de turisti pentru a se intalni.

1891 – primul incident la Cazinoul din Constanta

Necazul avea sa apara in anul 1891, cand acoperisul si fatada cladirii au fost distruse in timpul unei furtuni puternice. In 1892, s-a aprobat demolarea cazinoului, acesta fiind reconstruit pana in anul 1893.

La inceputul anilor 1900, curentul european a ajuns si in tara noastra. Astfel, s-a dorit conceperea unui cazino imens si modern, lucru care s-a desfasurat intre anii 1903 si 1910. Tot atunci s-a construit si faleza de la malul Marii Negre, fiind o lucrare de mare amploare, care a dus totodata si la marirea orasului Constanta.

Din 1910 si pana in 1916, cazinoul a fost un loc de elita, unde se adunau cei mai importanti oameni din clasa inalta a Europei. In plus, era considerata in acea vreme cea mai mare cladire de acest gen din Romania. Deloc suprinzator este faptul ca pretul constructiei a fost de sapte ori mai mare decat estimarea initiala.

Atmosfera din interiorul Cazinoului din Constanta era adesea hipnotizanta, atragand tot mai multa lume. Interiorul era dominat de podoabe de marmura, mobilier de lemn, pereti atent decorati si iluminati de candelabre luxoase. Mesele de joc erau de-a dreptul impresionante, iar pasionatii de pe atunci puteau juca baccarat, carti, ruleta si “le jeu des petit chevaux”.

Cazinoul in timpul Primului Razboi Mondial

Cazinoul din Constanta a functionat cu succes pana in anul 1916, atunci cand nevoile din perioada Primului Razboi Mondial au fortat cazinoul sa devina un spital militar. In timpul razboiului a fost bombardat de aeronave germane, ceea ce a dus la disrugerea acoperisului, iar in urma acestei actiuni au murit si zece persoane care se aflau in interiorul cladirii.

Timp de doi ani, cazinoul a fost dat uitarii, degradandu-se, deoarece regiunea dobrogeana era ocupata de trupele germane si bulgare. Odata cu incheierea razboiului, s-au pus la punct planurile de reconstruire a acestuia. Cazinoul a fost dat din nou spre functiune in anul 1928, iar timp de 12 ani acesta a revenit la gloria de odinioara, fiind o destinatie preferata de marinari si turisti.

Cazinoul in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial

Problemele aveau sa continue, deoarece odata cu inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial, cazinoul a devenit iarasi spital militar. In plus, a avut intrebuintarea de a gazdui si trupe germane. Mai mult decat atat, acesta a fost din nou grav avariat dupa ce a fost bombardat in timpul unui raid aerian.

Renovarea dupa razboi si istoria moderna

In ciuda celor doua razboaie prin care a trecut, cazinoul a fost complet renovat in anul 1951. Viitorul parea sa fie sigur, insa necazurile se tineau lant, deoarece in acea perioada a fost introdusa in Romania postbelica o lege impotriva jocurilor de noroc. Astfel, Cazinoul din Constanta s-a rezumat doar la gazduirea unor evenimente importante din oras, la un restaurant si un cinematograf.

Din 1960 si pana in 1989, Cazinoul din Constanta a fost detinut de ONT Litoral Mamaia, fiind o zona de atractie turistica. In anul 1986 s-a luat decizia renovarii lui, aducandu-se astfel noi pardoseli, accesorii si vitralii.

In 1990, agentia de turism ONT a renuntat la controlul cladirii, deoarece costurile de intretinere erau prea mari.

In anul 2007, Cazinoul din Constanta a fost lasat pe mana unui dezvoltator israelian, care a promis reabilitarea acestuia pana in anul 2009.

O alta problema avea sa apara insa in 2008, in timpul crizei financiare, atunci cand pietele din intreaga lume s-au prabusit. Chiar daca totul a revenit la normal dupa doi ani, in anul 2010 orasul Constanta a reziliat contractul cu dezvoltatorul israelian, deoarece acesta a fost acuzat de incalcarea obligatiilor contractuale.

Timp de cativa ani cazinoul a fost plimbat de la o compania la alta, dar din anul 2019 se lucreaza la reabilitarea si renovarea lui. Asadar, se estimeaza ca acesta va fi finalizat in anul 2023.

Chiar daca istoria din spatele renumitului Cazino din Constanta este absolut tumultoasa, acesta ramane o emblema a orasului dobrogean, dar si a Romaniei. Astazi reprezinta una dintre cele mai populare destinatii atat pentru fotografi, cat si pentru turisti. In plus, acesta gazduieste si un acvariu, care poate fi viztat in orice perioada a anului. Asadar, daca ajungi pe malurile Marii Negre, fa-ti timp pentru a admira cel mai frumos edificiu din Constanta.

Distribuie in retelele sociale: