Mic ghid pentru sudorul începător: Tot ce trebuie să știi despre sudura prin electrofuziune

Ți-ai dorit vreodată să poți fi capabil să rezolvi singur problemele cu scurgerile care tot apar? Poate nu ai reușit niciodată să găsești suficient de repede un instalator care să fie destul de bun. Ei bine, pentru toate există un început și dacă ți-ai dorit să nu mai depinzi de alții atunci când vine vorba de casa ta, atunci a sosit momentul să te informezi! Citește în continuare tot ce trebuie să știi despre sudarea țevilor și cum poate aceasta să te scape definitiv de probleme!

Iată tot ce trebuie să știi despre sudarea prin electrofuziune! 

Deși sună complicat, sudarea prin electrofuziune nu este deloc așa. Ea reprezintă procedeul de sudare a țevilor din polietilenă, cu ajutor fitingurilor cu un sistem de încălzire integrat. Pentru aceasta, ai nevoie de diverse mufe, coturi, reductii și teuri potrivite sistemului la care vrei să lucrezi.

Țeava care va fi sudată trebuie pregătită înainte prin îndepărtarea suprafeței exterioare pe o adancime de 0,2mm. Apoi, țevile și fitingul trebuie fixate în cleme, pentru a nu se deplasa accidental. Atenție: trebuie aplicată o tensiune relativ redusă la terminalele fitingului cu ajutorul aparatului de sudură. Altfel, este posibil să deteriorezi piesa. 

Curentul electric care trece prin înfășurarea fitingului va topi, apoi, polietilena și va suda, în același timp, fitingul și țeava. După sudare, ansamblul trebuie lăsat să se răcească și abia apoi pot fi îndepărtate clemele de fixare.

Aceștia sunt, în mare, pașii pe care trebuie să îi urmezi atunci când începi operațiunea. Există, însă, și câteva detalii de care trebuie să ții cont. Ele vor fi cele care determină calitatea lucrării. 

În primul rând, capetele țevilor care vor fi folosite trebuie să fie tăiate perpendicular. Apoi, suprafața care urmează să fie sudată trebuie curățată atent, cu un șervețel de hârtie sau o cârpă uscată fără scame. Atenție, însă: după ce ai făcut acest lucru, trebuie să ai grijă să nu mai atingi deloc porțiunea respectivă, căci o poți contamina și atunci trebuie curățată din nou.

După ce aceasta este curată, urmeză să verifici și să reglezi rigurozitatea ei. Răzuiește, apoi, capătul țevii pe o lungime mai mare decât jumătate din lungimea fitingului. Această porțiune trebuie curățată în același mod. În final, dacă aceasta este pregătită, trebuie așezată în cleme, astfel încât marcajul să fie deasupra. 

Acum trebuie să acorzi atenție fitingului. Un lucru fundamental, care determină calitatea lucrării, este compatibilitatea dintre acesta și țevi. Trebuie să te asiguri că dimensiunile și tipul sunt potrivite și se îmbină perfect în sistemul tău. De aceea, asigură-te că te-ai informat dinainte corespunzător. Poți comanda piesele potrivite direct de aici, simplu și rapid și să te asiguri, astfel, că ai făcut alegerea corectă pentru nevoile tale. 

După ce ai verificat fitingul, poți să te apuci de sudura în sine. Ai grijă, însă, să nu atingi interiorul acestei piese. Dacă locul este contaminat, el trebuie neapărat șters cu o cârpă de praf fără scame sau cu un șervețel umezit înainte în alcool izopropilic de concentrație 99%. Dacă porțiunea nu poate fi curățată, atunci piesa trebuie schimbată. 

Adâncimea fitingului este marcată pe cea de-a doua țeavă, nerăzuită. Această porțiune trebuie să fie plasată peste pe cea răzuită până la opritoarele centrale și se strâng clemele. Dacă ansambul este fix, dar nu forțat, și se îmbină bine din orice unghi ai privi, atunci poți porni generatorul și să începi să sudezi. Acum, contează priceperea fiecăruia și tehnica cu care se simte cel mai comod. Pentru orice ai opta în continuare, trebui să ai în vedere un aspect important: odată începută, sudura trebuie terminată cât mai repede, deci nu pierde timpul.

Acestea sunt aspectele de care trebuie să ții cont dacă vrei să sudezi singur mai multe țevi. Astfel, nu doar că îți rezolvi singur problemele, repede și sigur, dar previi și viitoarele scurgeri la care poate nu te așteptai. Așadar, nu ezita și încearcă și tu, dar recomandarea este să faci asta în prezența unui specialist, care să te poată învăța și practic!

Sursa foto: Unplash.com 

Distribuie in retelele sociale: