ONJN, un stat paralel

ONJN este o institutie a statului roman, aflata in subordinea Corpului de Control al Primului Ministru.  Teoretic acest Oficiu supravegheaza ca piata jocurilor de noroc din Romania sa functioneze dupa legile si normele in vigoare. Practic, institutia respectiva, aseaza lucrurile in functie de partypriuri si/sau traficul de influenta facut de diferiti jokery apropiati de o parte din conducerea institutiei. Cu toate ca aproape toti operatorii din industrie vorbesc pe la colturi si sunt nemultumiti de politica ONJN, nimeni nu are curajul sa vorbeasca deschis despre abuzurile la care sunt supuse companiile lor, preferand sa intre in turma  si sa taca, eventual sa se planga pe la persone excesiv de apropiate de diferite departamente din institutie..

Asa ca, cum pe piata de gambling sunt mai multi operatori, ONJN se comporta fata de acestia in functie de simpatiile propri sau induse. Adica fiecare firma are ocaua sa. ONJN-ul prinde minori in locatiile de pariuri, chiar in mod repetat, in loc sa suspende activitatea macar o luna in agentiile in cauza, Oficiul trage o mustrare scrisa societatilor comerciale de era sa lesine de ras investitorii din spatele companiilor respective.

O alta “indulgenta” a ONJN este atunci cand avizeaza dosarele de autorizare unor companii care nu platesc taxa corespunzator, dar functioneaza mai departe fara nici o masura penalizatoare. Un alt operator foloseste pentru plata castigurilor o banca din afara Romaniei, iar Oficiul este “nepasator si rece”.

 Sunt sesizate, de catre clientii gamblerilor, sute de nereguli vis a vis de promotii, bonusuri, concursuri , campanii publicitare sau abuzuri fata de persoanele participante la joc.  ONJN isi ia libertatea  sa nu ia nici-o masura sau macar sa raspunda reclamatiilor. oficiul prefera sa cante prohodul la toate neregulile sesizate.

Cea de a doua oca este folosita de ONJN cand vrea sa falimenteze firme si afaceri. In piata s-a tot comentat, din pacate tot pe la colturi, despre cateva actiuni in forta ale institutiei. Cea mai cusuta cu ata alba este cea aplicata firmei bet365.com. Respectiva companie dupa ce a platit, conform calculelor ONJN, 30 milioane euro, i-a fost suspendata licenta si dreptul de a functiona pe piata romaneasca timp de 5 ani. Operatorul britanic s-a adresat justitiei solicitand ca daune suma de 200 milioane euro, avand castig de cauza in prima instant unde le a fost acordate ca daune suma de 70000lire/zi si au trecut mai bine de 1000 zile de penalizare.  In plus, cica aici ar exista niste inregistrari pe mai multe voci si graiuri, care abia asteapta o redare cu auditie nationala.

De curand acealsi ONJN a suspendat activitatea de pariuri a operatorului Publicwin.  Motivarea suspendarii: folosirea unui produs de la o companie care n-ar avea Licenta 2 (autorizeaza companiile sa ofere servicii organizatorilor din piata de gambling). Important si totusi de noaptea mintii, este ca onorabilul ONJN-ul a autorizat si reautorizat respectivul produs, la cererea expresa a celor de la Publicwin, iar ONJN-ul si-a dat ok-ul de doua ori. Dupa sanctiunea propriuzisa Publicwin si-a pierdut majoritatea locatiilor, practic operatorul n-a mai avut puterea sa revina in piata. Considerand actiunea ONJN-ului un abuz Publicwin a apelat la instanta. Oficiul constient ca in aceasta cauza  a sarit coarda, iar un castig in justitie al reclamantului le-ar lua multe milioane din visterie, face un lucru incredibil. Cu toate ca este supendata activitatea in locatiile Public Win ii permite companiei sa functioneze cu sloturile. Mai mult, ONJN publica pe site-ul sau official acest anunt. Ciudat este faptul ca, din luna octombrie Public Win numai indeplineste conditia de licentiere nemaiavand puncte de lucru (adica minimum 15 agentii sau 30 terminale). In aceste conditii ONJN refuza sa anuleze licenta Public Win si o da ca la Radio Erevan: “ Noi n-am luat noi am dat, ei n-au vrut ”. Sau poate a gasit si Public Win ocaua potrivita in relatia cu ONJN-UL.

Posibilitatea ca instanta sa faca lumina, atat in cazul Bet365 cat si in cazul Publicwin, este spre suta la suta. Si dupa multe zeci de milioane platite ca despagubire, probabil  si cei responsabili din cadrul ONJN-ULUI pot sa raspunda pentru masurile preferential aplicate.

(Foto: https://www.facebook.com/onjn.gov/)

(V.F.)

Distribuie in retelele sociale: