”Situaţia laboratoarelor din România este una dramatică, falimentarea lor fiind o chestiune de timp” – scrisoarae deschisa a doamnei Dr. Topologeanu Gabriela

”Situaţia laboratoarelor din România este una dramatică, falimentarea lor fiind o chestiune de timp”, spune doamna Dr. Topologeanu Gabriela într-o scrisoare deschisă Doamnei Senator Paţurcă Natalia Roxana.

Mai jos avem scrisoarea deschisa a doamnei doctor Topologeanu Gabriela care ne explica situatia reala privind sistemul de santate din Romania:

ŢStimata Doamna Senator,

Subsemnata Dr. Topologeanu Gabriela – administrator al Centrului de Sănătate Vital SRL din Călăraşi, Str. 13 Decembrie Nr. 19, vă aduc la cunoştinţă faptul că situaţia laboratoarelor din România este una dramatică, falimentarea lor fiind o chestiune de timp.

În fapt, în ultimii 10 ani, tariful per analiză impus laboratoarelor care sunt în contract cu CNAS a crescut cu aproximativ 10%, timp în care toate cheltuielile laboratoarelor au crescut cu peste 300%.

De asemenea, fondul destinat de CJAS Călăraşi pentru investigaţii paraclinice (analize de laborator) este insuficient ajungând pentru cel mult o săptămână din lună.

Estimăm că situaţia se va agrava după 01.03.2018, când salariile medicilor care lucrează în sistemul de stat vor creşte cu 170%, moment în care laboratoarele nu îşi vor mai putea plăti medicii care vor prefera să părăsească sistemul privat în favoarea celui de stat; menţionăm faptul că un laborator fără medic iese automat din relaţia contractuală cu CNAS, iar oferta de medici specialişti este din ce în ce mai mică în România.

Exemplificând, situaţia financiară a laboratorului nostru pe luna Ianuarie 2018 arată astfel:

Intrări :
– Fond CJAS = 27 500 Lei

– CASH (“Z”) = 11 543 Lei

TOTAL = 39 043 Lei

Ieşiri :
– Salarii (Stat) = 16 000 Lei

– Facturi consumabile/ reactivi = 38 000 Lei

– Utilitati (gaze = 3 655, apa=350, lumina=905)=4910 Lei

– Rata aparate = 11 000 Lei

TOTAL = 69 910 Lei

Rezulta un deficit de 30 867 Lei / Luna Ianuarie 2018 pe care neputând să îl finanţăm bancar, încercăm să-l acoperim din activităţi conexe (medicina muncii, ecografii, medicină de familie, fizioterapie)

De asemenea, fondul alocat de 27 500 Lei /Lună a fost epuizat din data de 08 ale lunii, iar din acel moment tot personalul laboratorului practic a stat şi a făcut doar programări pentru luna următoare.

Din luna Martie 2018, dacă am plăti salariul medicului la nivelul celui bugetat de stat, ar trebui ca practic TOT fondul CJAS să fie alocat salariilor, nemaiexistând fonduri pentru reactivi, utilităţi şi cheltuieli suplimentare obligatorii legate de standardul ISO 15189 (Control extern de calitate, service extern, etalonări la BRML, monitorizare RENAR).

Vă rugăm să ne sprijiniţi pentru ca situaţia noastră extrem de dificilă care se va repercuta direct în starea de sănătate a populaţiei care nu o să mai aibă acces la analize gratuite – să fie cunoscută în Parlamentul României pentru a se putea lua măsuri la cel mai înalt nivel până când încă nu este prea târziu”.

Cu mulţumiri,

Dr. Topologeanu Gabriela

 

Distribuie in retelele sociale: