STEAUA 1986, DEZBATERE ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN. VIZITĂ LA ANDERLECHT DUPĂ 30 DE ANI DE LA CÂȘTIGAREA CCE

La 7 mai 2016, Steaua Bucureşti va sărbători 30 de ani de la câştigarea celui mai important trofeu din istoria fotbalului românesc. În acest sens, europarlamentarul Victor Negrescu a organizat la Bruxelles evenimentul Sportul pentru toţi, cu tema “Construirea unei Europe mai puternice prin sport”, care să marcheze acest eveniment. La această acțiune au fost prezenţi Adrian Bumbescu, Marian Radu II, Ilie Bărbulescu și Daniel Minea, dar şi foştii handbalişti ai Stelei, Laurenţiu Roşu, Nicolae Munteanu şi Vasile Stângă, plus hocheistul Cătălin Geru.

”Sportul a contribuit ani la rând la întărirea legăturilor din toată Europa. Întotdeauna, sportul a fost văzut ca o modalitate pentru europeni de a interacționa, împărtăși experiențe, de a învăța cum să lucreze și să trăiască împreună. Pentru România, în mod special, sportul reprezintă una dintre cele mai bune modalități de promovare a țării în lume. Tocmai de aceea consider că este extrem de important să sărbătorim performanța remarcabilă a echipei Steaua din 1986, care a făcut mare cinste României în Europa”, a declarat Victor Negrescu.

În cadrul discuţiei din Parlamentul European s-a vorbit despre problemele cu care se confruntă sportul românesc, dar mai ales gloriile care sunt uitate de statul român şi nu primesc nicio indemnizaţie sau rentă pentru performanțele obținute. “E o onoare să stăm de vorbă cu europarlamentari din alte ţări, pentru a vedea şi ei care este situaţia din sportul românesc, nu doar a noastră, a celor care am câştigat o Cupă a Campionilor Europeni şi ni s-a întors spatele. Noi sperăm şi acum, în ultimul ceas, că vom primi într-o bună zi o rentă viageră pentru acea performanţă. Şi o să vă dau exemplul lui Lucian Bălan, colegul nostru care s-a sinucis, tot din cauza neajunsurilor. Ultimele lui telefoane către noi erau însoţite de întrebarea: Ce se mai aude cu dosarul nostru? Primim şi noi o rentă?”, a declarat Adrian Bumbescu, după care a adus în discuţie şi situaţia sportului juvenil din România.

Şi foştii handbalişti români au discutat cu reprezentanţii din Parlamentul European despre infrastructura din România, despre Bucureştiul care găzduieşte competiţii sportive într-o sală de sub mall-ul din Berceni, dar şi ce ar trebui făcut. Vasile Stângă a expus excelent situaţia prin care trece sportul românesc, fiind ascultat de către Bogdan Wenta, din Polonia, fost handbalist, acum europarlamentar, dar şi de Marc Tarabella, unul dintre oamenii influenţi de la Bruxelles, mare fan al Stelei din 1986.

Eurodeputatul Victor Negrescu a precizat că evenimentul organizat în Parlamentul European a avut și rolul de a genera o dezbatere privind actualul cadru juridic pentru sport, urmând a se discuta două declarații scrise depuse la forul european: prima împotriva violenței în fotbal și alte evenimente sportive, iar cea de-a doua referitoare la interzicerea drepturilor de proprietate ale terților asupra unor sportivi din spațiul european. Aceste declarații au rolul de a trage un semnal de alarmă cu privire la inegalitățile existente în prezent în domeniul sportului european.

”Pe parcursul dezbaterilor ne-am bucurat de prezența unor foști sportivi celebri, formatori și experți media din sport. Un moment cheie a fost reprezentat de prezența câștigătorilor Cupei Campionilor din anul 1986, care au vorbit despre experiența lor, problemele cu care se confruntă din cauza lipsei sprijinului acordat foștilor sportivi și modul în care sportul contribuie la consolidarea Europei chiar și în aceste momente grele”, a mai spus Victor Negrescu.

Apoi, gloriile Stelei au  vizitat arena Constant Vanden Stock, a lui Anderlecht, unde l-au revăzut pe Michel Verschueren (85 de ani), omul care conduce Anderlecht Bruxelles din 1981. “Ţin minte ce gol ne-a dat Enzo Scifo aici, dar în retur i-am bătut cu 3-0, fără probleme”, a povestit Bărbulescu.  Verschueren a spus:  “Nu putem uita acea înfrângere din semifinale. Ne-am luat revanşa în ediţia următoare, dar încă resimţeam durerea din semifinalele Cupei Campionilor. Steaua e un club mare, acum au şanse mici să ia titlul, dar le urez mult succes şi sper să ne revedem în Champions League”.

 

Distribuie in retelele sociale: