Studiu stomatologie: compusul derivat din midii îmbunătățește durabilitatea tratamentului de obturație dentară

Cercetătorii din Hong Kong și China au descoperit că un compus găsit în midii ajută la creșterea durabilității unei plombe dentare. Un articol publicat în Materials Today Bio, despre un studiu colaborativ între Universitatea din Hong Kong, Universitatea Wuhan și Spitalul din Shenzhen al Universității Peking explică de ce aceasta este o descoperire clinică promițătoare pentru viitorul tratamentelor de obturație dentară.

O plombă dentară este folosită în mod obișnuit pentru a trata cariile sau fracturile dentare. Durabilitatea sa depinde foarte mult de longevitatea și stabilitatea legăturii dintre compus (rășină) și țesutul dur al dintelui (dentină). 

Aici intră în joc midiile. 

Micile crustacee, răspândite în mediul marin, prezintă proprietăți unice de aderență umedă care au fost de multă vreme de interes pentru comunitatea științifică. Astfel, interacțiunea dintre plăcile de midii și alte substraturi, în medii umede, a fost studiată pe larg pentru a obține informații despre potențialele aplicații clinice. Acest studiu a arătat că un ingredient găsit într-o proteină adezivă din midii ar putea întări legătura rășină-dentină.

În acest context am discutat cu dr. Sebastian Lupu, medic dentist, fondator Passionate Clinic și Endo Learning, platformă de cursuri ce reuneste mai multe tipologii de curs implantologie si curs endodontie, structurate pentru un singur medic sau pentru un grup restrâns, gândite și create pentru cei care doresc să-și upgradeze stilul și tehnicile de lucru, despre validitatea posibila a acestei cercetări. 

„Midiile trebuie să-și mențină adezivitatea în medii marine dure, aici intrand umiditatea, schimbarea drastică a temperaturii apei și a valorii pH-ului, șocuri bruște și așa mai departe. Acestea sunt similare cu activitățile zilnice care au loc în cavitatea bucală. Cercetarea urmărește să descifreze proprietățile adezive ale compușilor din midii, care pot îmbunătăți durabilitatea și longevitatea obturațiilor dentare.” – ne explica dr. Sebastian Lupu.

Într-o procedură obișnuită de obturație dentară –  medicul dentist îndepărtează mai întâi structura dentară cariată și umple cavitatea cu un material de culoarea dintelui, folosind un adeziv dentar pentru a lipi obturația de structura dentară și pentru a mentine o ocluzie corecta (vezi detalii despre acest aspect în ocluzologie curs.). 

Cu toate acestea, durabilitatea acestei legături poate fi afectată de mai mulți factori, precum ar fi umiditatea din interiorul cavității bucale și stresul mecanic repetat indus de mestecat. Prin urmare, rămâne o provocare semnificativă din punct de vedere clinic pentru stomatolog, precum și pentru pacient, deoarece duce la înlocuirea frecventă a obturațiilor dentare la costuri suplimentare.

Acest studiu a arătat că proprietatea de adeziv umed a midiilor este atribuită aminoacidului Dopa pe care îl secretă. Pe baza rezultatului, echipa a aplicat cu succes N- (3,4-dihidroxifeneti) metacrilamidă (DMA), un compus derivat din midii, ca adeziv dentar, acesta fiind deja disponibil pentru teste clinice, ceea ce e un mare pas înainte în tehnica dentară. – continuă dr. Lupu

Distribuie in retelele sociale: