Transalpina Vinului: 1 milion de euro, 11 km de drum, crame și pensiuni

Un  milion de euro, 11 km de drum, crame, pensiuni, toată marea de vii de pe dealurile de vest ale Drăgăşanilor şi Prundenilor, un drum de poveste, de unde se vede toată panorama luncii Oltului, aceasta este Transalpina Vinului, probabil cel mai frumos drum al Vâlcii…, informează http://www.ramnicuvalceaweek.ro

În această săptămână va începe execuţia acestuia, din fonduri europene.

Este vorba de un drum care va oferi turiştilor, celor care cu adevărat doresc să vadă, aristocraţia la ea acasă. Şi, dacă vor cu adevărat să o vadă, nu au decât să urce din centura Drăgăşaniului sau din DN67B, drumul vinului.  Din Transalpina Toscanei de România.

Dealurile podgoriei Drăgăşani au solurile asemănătoare regiunii Toscana (Italia), astfel că zona este prielnică producţiei de vinuri premium. Zona a atras investitori precum guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, avocaţii Valeriu şi Cristiana Stoica sau descendenţii familiei Ştirbei şi mulţi alţii.

Descendenţii familiei princiare Ştirbei cultivă aproximativ 20 de hectare, domeniu format din cinci vii. Ştirbey, 4 hectare plantate cu Sauvignon Blanc şi Merlot, Bibescu, 4 hectare cu Cabernet Sauvignon, Novac şi Negru de Drăgăşani, Bengescu, 5 hectare plantate cu Crâmpoşie Selecţionată, Tiberie Sud, 3 hectare plantate cu Tămâioasă Românească şi Tiberie Nord, plantată cu Fetească Regală şi Crâmpoşie Selecţionată.

Dealurile Drăgăşaniului i-au mai atras şi pe avocaţii Stoica. După ce au renovat conacul familiei Cristianei Stoica, Vila Dobruşa, avocaţii au pus pe picioare şi podgoria de 30 de hectare (operată de compania Avincis).  Însă cel mai cunoscut investitor de la Drăgăşani este guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Vinurile sub brandul Casa Isărescu sunt produse de com­pania Măr SRL, iar plantaţia are aproximativ 40 de hectare.

Drum vin2

Casa Isărescu este brandul de vin pe care compania Măr SRL îl vinde în HoReCa, în principal. Pe lista de clienţi ai Casei Isărescu se numără Bordello’s Club, French Bakery, Restaurant Mamma Leone, dar şi altele. Guvernatorul a intrat în acest business în urmă cu câţiva ani, după ce a primit moştenire, de la părinţii din partea soţiei, o bucată de pământ pe care era plantată Tămâioasă Românească. Apoi a mai cumpărat teren şi a dezvoltat această cramă, în prezent fiind finalizat şi un conac- pensiune.

În 1999, baroana Ileana Kripp-Costinescu a descoperit locurile, iar împreună cu soţul său, Jakob, au pus pe picioare afacerea. Crama de vinificaţie a domeniului Ştirbei din Drăgăşani, concepută de prinţul Barbu Alexandru Ştirbei, la începutul secolului XX, a fost dotată de actualii proprietari, iar podgoria are aproximativ 20 de hectare.Un drum care uneşte Drăgăşaniul de Prundeni, pe sus, pe coama dealului, alergând printre podgorii cu viţă nobilă, printre pădurile cuminţi de stejar şi salcăm, un drum care va rescrie cu totul turismul din această parte de Românie.

Distribuie in retelele sociale: