Vinul și whisky-ul, pe lista produselor UE sancționate de SUA

Statele Unite ale Americii au început să aplice noi taxe vamale pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde dolari, de la avioane şi până la brânzeturi, whisky sau vinuri.

Exporturile totale ale UE spre SUA au atins anul trecut 320 miliarde euro, iar produsele vizate de taxele vamale suplimentare reprezintă exporturi anuale de aproximativ 6,8 miliarde euro. Noile taxe vamale se ridică la 10% pentru avioane şi 25% pentru produsele alimentare şi textile, precum şi pentru produsele industriale germane.

Taxa de 25% vizează vinurile franceze, spaniole, germane şi britanice, cu un conţinut de alcool mai mic de 14% şi în sticle mai mici de doi litri. Vor fi taxate, de asemenea, cu 25% băuturile spirtoase britanice, irlandeze, germane, spaniole şi italiene, în timp ce coniacul francez este scutit.

Avioanele de linie Airbus asamblate la Toulouse (Franţa) sau Hamburg (Germania) vor fi supuse unor tarife de 10%. Apoi, pe listă se mai află o gamă largă de brânzeturi precum cheddar, stilton, parmezan, diferite soiuri de brânză de capră sau de brânzeturi albastre, care vor avea tarife de 25%.

Uleiul de măsline spaniol va fi taxat cu 25%, alături de anumite fructe (portocale, lămâi şi cireşe) şi sucuri, precum şi anumite tipuri de produse din carne şi cârnaţi, biscuiţi şi cafea din Germania.

Anumite scule electrice portabile şi până la excavatoare produse în Germania vor fi taxate cu 25%, la fel ca şi lentilele pentru aparatele foto.

Marea Britanie va fi vizată de o taxă de 25% pentru produse textile, care variază de la pulovere de lână şi caşmir şi până la costume pentru bărbaţi sau articole de lenjerie

Distribuie in retelele sociale: